Wykonanie
Jest bardzo smaczna, niedroga i mega sycąca, bardzo nam smakowała, polecam :)

1 kg ugotowanych w łupinkach
ziemniaków1 duży
por1 strąk
czerwonej papryki2 – 3 ząbki
czosnku1 duża
cebula150 gramów
wędzonego boczku300 ml
śmietanki słodkiej 12 %2
jaja100 gramów
sera żółtegosól,
pieprzgałka muszkatałowasłodka i
ostra paprykaZiemniaki obrać z łupinek, pokroić na plasterki.
Pora,
czosnek i
cebulę pokroić na plasterki,
paprykę w paseczki.Na patelni rozgrzać
olej, krótko przesmażyć
pora,
paprykę,
cebulę i
czosnek, do zeszklenia.
Boczek pokroić na plastry, podsmażyć na średnio chrupko.
Śmietankę dobrze wymieszać z
jajami, dodać odrobinę
soli, sporo
pieprzu, dwie szczypty
gałki muszkatałowej, obie
papryki wg upodobań.Naczynie żaroodporne wysmarować
olejem, na dno wyłożyć połowę
ziemniaków, posolić i posypać
pieprzem, na
ziemniaki wyłożyć połowę zeszklonych warzyw, na warzywa poukładać plastry
boczku, na
boczek wyłożyć drugą część warzyw, można znów posypać
pieprzem (
solą raczej nie, gdyż
boczek odda sporo
soli do całości), na warzywa poukładać
ziemniaki. Całość zalać
śmietanką.Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, zapiekać około 30 minut.Na około 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym na dużych oczkach
serem żółtym.
