ßßß
1 kg ugotowanych w łupinkach ziemniaków1 duży por1 strąk czerwonej papryki2 – 3 ząbki czosnku1 duża cebula150 gramów wędzonego boczku300 ml śmietanki słodkiej 12 %2 jaja100 gramów sera żółtegosól, pieprzgałka muszkatałowasłodka i ostra paprykaZiemniaki obrać z łupinek, pokroić na plasterki.Pora, czosnek i cebulę pokroić na plasterki, paprykę w paseczki.Na patelni rozgrzać olej, krótko przesmażyć pora, paprykę, cebulę i czosnek, do zeszklenia.Boczek pokroić na plastry, podsmażyć na średnio chrupko.Śmietankę dobrze wymieszać z jajami, dodać odrobinę soli, sporo pieprzu, dwie szczypty gałki muszkatałowej, obie papryki wg upodobań.Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, na dno wyłożyć połowę ziemniaków, posolić i posypać pieprzem, na ziemniaki wyłożyć połowę zeszklonych warzyw, na warzywa poukładać plastry boczku, na boczek wyłożyć drugą część warzyw, można znów posypać pieprzem (solą raczej nie, gdyż boczek odda sporo soli do całości), na warzywa poukładać ziemniaki. Całość zalać śmietanką.Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, zapiekać około 30 minut.Na około 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym na dużych oczkach serem żółtym.