Wykonanie
Piekę go już 3 raz i za każdym razem nie możemy nadziwić się jaki jest pyszny ! :)Ciacho jest proste, choć dosyć czasochłonne, ale warto poświęcić mu trochę czasu, by
potem cieszyć się świetnym smakiem :)

masa serowa:700 gramów
zmielonego sera tłustego6 jaj160 gramów
cukru2 łyżki
cukru waniliowego1,5 łyżki budyniu
waniliowego lub
śmietankowego bez
cukru100 gramów stopionego, schłodzonego
masła¾ łyżeczki
proszku do pieczeniaciasto
orzechowe:120 gramów stopionego, schłodzonego
masła0,5 szklanki
mąki pszennej tortowej0,5 szklanki
mąki ziemniaczanej¾ szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia100 gramów zmielonych
orzechów (mogą być włoskie, laskowe)6 jajkrem
orzechowy:250 gramów miękkiego
masła200 gramów kwaśnej gęstej
śmietany 18%3 łyżki
cukru pudru ( 2 kopiaste i 1 płaska)100 gramów zmielonych
orzechówdodatkowo:
polewa czekoladowapołówki
orzechów do dekoracji
Białka oddzielamy od
żółtek, ubijamy je na pianę.
Twaróg ucieramy z
żółtkami,
cukrami, dodajemy
budyń wymieszany z
proszkiem do pieczenia, tłuszcz, ucieramy, na końcu dodajemy pianę z
białek i delikatnie mieszamy wszystko do połączenia składników.Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę
twarogową, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy około 70 minut. Zaraz po wyłączeniu nie uchylamy drzwiczek piekarnika, dopiero gdzieś po 40 minutach. Sernik schładzamy przez godzinę w tej pozycji, następnie wyjmujemy na blat, całkowicie schładzamy. Wyjmujemy z formy.Robimy ciasto.
Białka oddzielamy od
żółtek. Te pierwsze ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy do nich
cukier, chwilę miksujemy,
potem dodajemy
żółtka, chwilkę ucieramy, następnie dodajemy
mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia, tłuszcz, ucieramy wszystko, na końcu wsypujemy
orzechy, ucieramy wszystko na gładką masę.Tortownicę 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto, wygładzamy powierzchnię, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 30 minut do „suchego patyczka”. Ciasto schładzamy i przekrawamy na dwa jednakowe blaty.Krem.Miękkie
masło ucieramy najpierw z
cukrem,
potem dodajemy
śmietanę, ucieramy, a na końcu wsypujemy
orzechy i mieszamy wszystko razem.Połową kremu smarujemy spodni blat ciasta
orzechowego, przykrywamy go wystudzonym sernikiem, wierzch sernika smarujemy drugą połową kremu, który przykrywamy wierzchnim blatem ciasta
orzechowego, lekko dociskamy.Przygotowujemy polewę, smarujemy nią ciasto i wstawiamy na kilkanaście (optymalnie) godzin do lodówki.Przed podaniem ciasto dekorujemy połówkami
orzechów.
