ßßß Cookit - przepis na surówka z kapusty pekińskiej z pomidorkami koktajlowymi i kukurydzą

surówka z kapusty pekińskiej z pomidorkami koktajlowymi i kukurydzą

nazwa

Wykonanie

Szybka, bardzo smaczna surówka do niemal każdego obiadu, polecam też do sadzonego jaja, pycha ! Tym razem podałam ją w towarzystwie fileta z kurczaka w majonezowej panierce .
0,5 średniej kapusty pekińskiej
10 - 12 sztuk pomidorków koktajlowych
0,5 puszki kukurydzy
1 średnia cebula lub pęczek szczypiorku
2 łyżki majonezu + 3 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz
0,5 łyżki soku z cytryny do skropienia posiekanej kapusty
1/3 łyżeczki cukru (opcjonalnie, jeśli komuś surówka wyda się zbyt kwaśna)
Liście kapusty poobkrawać od głąba, posiekać, skropić odrobiną soku z cytryny.
Pomidorki pokroić w ósemki, szczypior posiekać, kukurydze odsączyć z zalewy.
Wszystko wrzucić do miski, doprawić, wymieszać z sosem majonezowo - jogurtowym, wymieszać, schłodzić przez chwilkę w lodówce.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/01/surowka-z-kapusty-pekinskiej-z.html