ßßß Cookit - przepis na pierogi z kiszoną kapustą i ziemniakami

pierogi z kiszoną kapustą i ziemniakami

nazwa

Wykonanie

Nie mogliśmy się najeść, pyszne ! Pachnąca grzybkami kapusta, złagodzona smakiem ziemniaków, wszystko dość pikantnie przyprawione z duuużą ilością złotej cebulki, pycha !
ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
2, 5 - 3 łyżki oleju
1,5 szklanki mocno ciepłej wody
szczypta soli
farsz:
0,5 kg kiszonej kapusty
6 - 7 sporych kawałków suszonych grzybków (dałam podgrzybki)
0,7 - 0,9 kg ugotowanych ziemniaków (wszystko zależy jak kwaśna jest Wasza kapusta)
3 średnie cebule
sól, pieprz (dużo)
dodatkowo : przysmażona na złoto cebulka wg potrzeb
Grzybki przepłukać.
Kapustę jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać pod bieżącą wodą, ja nie płukałam, bo była po prostu taka akurat, a do tego farszu musi być kwaśna. Ilość ziemniaków, jaką do niej dołożycie, zależy właśnie od tego. W farszu na pierwszym miejscu ma się wybijać
kapustka, więc z ziemniakami nie przesadzajcie.
Kapustę pokroić, wrzucić do garnka razem z grzybkami (nie musicie ich wcześniej moczyć), zalać wodą, ugotować do miękkości, wystudzić, odcisnąć porządnie z soku i znów drobno pokroić.
Ziemniaki przepuścić przez praskę lub maszynkę do mięsa.
Cebule pokroić w kosteczkę, usmażyć na złoto.
Pokrojoną i posiekaną kapustę połączyć z ziemniakami, cebulą (nie dodawać tłuszczu z patelni), drobno posiekanymi grzybkami (opcjonalnie, jeśli ktoś nie przepada, można nie dodawać do farszu), przyprawami, wymieszać dokładnie.
Z mąki, wody, oleju i soli zagnieść elastyczne ciasto. Podzielić na dwie części, jedną zawinąć w ściereczkę, drugą rozwałkować cienko, wykrawać kółeczka, nakładać porcje farszu, zlepiać, wrzucać do osolonego wrzątku, gotować do miękkości. Odcedzić, podawać ze złotą cebulką, skwarkami lub kwaśną śmietaną z czarnym pieprzem.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/01/pierogi-z-kiszona-kapusta-i-ziemniakami.html