Wykonanie
Nie mogliśmy się najeść, pyszne ! Pachnąca
grzybkami kapusta, złagodzona smakiem
ziemniaków, wszystko dość pikantnie przyprawione z duuużą ilością złotej
cebulki, pycha !

ciasto:4 szklanki
mąki pszennej2, 5 - 3 łyżki
oleju1,5 szklanki mocno ciepłej
wodyszczypta
solifarsz:0,5 kg
kiszonej kapusty6 - 7 sporych kawałków
suszonych grzybków (dałam podgrzybki)0,7 - 0,9 kg ugotowanych
ziemniaków (wszystko zależy jak kwaśna jest Wasza
kapusta)3 średnie
cebulesól,
pieprz (dużo)dodatkowo : przysmażona na złoto
cebulka wg potrzeb
Grzybki przepłukać.
Kapustę jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać pod bieżącą
wodą, ja nie płukałam, bo była po prostu taka akurat, a do tego farszu musi być kwaśna. Ilość
ziemniaków, jaką do niej dołożycie, zależy właśnie od tego. W farszu na pierwszym miejscu ma się wybijać
kapustka, więc z
ziemniakami nie przesadzajcie.
Kapustę pokroić, wrzucić do garnka razem z
grzybkami (nie musicie ich wcześniej moczyć), zalać
wodą, ugotować do miękkości, wystudzić, odcisnąć porządnie z soku i znów drobno pokroić.
Ziemniaki przepuścić przez praskę lub maszynkę do
mięsa.
Cebule pokroić w kosteczkę, usmażyć na złoto.Pokrojoną i posiekaną
kapustę połączyć z
ziemniakami,
cebulą (nie dodawać tłuszczu z patelni), drobno posiekanymi
grzybkami (opcjonalnie, jeśli ktoś nie przepada, można nie dodawać do farszu),
przyprawami, wymieszać dokładnie.Z
mąki,
wody,
oleju i
soli zagnieść elastyczne ciasto. Podzielić na dwie części, jedną zawinąć w ściereczkę, drugą rozwałkować cienko, wykrawać kółeczka, nakładać porcje farszu, zlepiać, wrzucać do osolonego wrzątku, gotować do miękkości. Odcedzić, podawać ze złotą
cebulką, skwarkami lub kwaśną
śmietaną z
czarnym pieprzem.
