Wykonanie
Podaję przepis klasyczny, bez dodatków regionalnych (
ogórków,
papryki, oczywiście możemy je dodać). Pierwszy znany nam przepis na to danie pojawił się w 1 połowie XIX wieku. Z biegiem lat w Strogonowie pojawiły się
pieczarki, koncentrat, a
potem kiszone ogórki,
papryka. Wyśmienity gulasz wołowy, który może być podawany z różnymi kluchami,
pieczywem, a ja dziś podam do z pieczonymi w piekarniku ziemniaczkami :)

około 600 gramów
polędwicy wołowej2 średnie
cebule200 gramów
pieczarek (w sezonie robiłam z
kurkami i był cudowny)2 kopiaste łyżeczki
koncentratu pomidorowego1 łyżka
mąki pszennej (opcjonalnie)2 płaskie łyżki kwaśnej
śmietany (opcjonalnie, ja nie
daję)
sól,
pieprz,
majeranek, słodka lub
ostra paprykabulion wołowy lub
woda (około 1,6 litra)
Mięso pokroić na cienkie paseczki, zasypać
mąką, wymieszać. Wrzucić do głębokiego rondla na rozgrzany
olej, obsmażyć wstępnie, następnie dodać pokrojone w ósemki
pieczarki, pokrojoną w plasterki
cebulę, przesmażyć chwilkę wszystko razem mieszając. Następnie zalać wrzącym
bulionem wołowym lub
wodą, zmniejszyć gaz i dusić pod przykryciem do miękkości ( u mnie około 45 minut).Następnie uzupełnić sos, dodać
przyprawy, koncentrat, gotować przez parę minut, wyłączyć gaz i dodać
śmietanę (opcjonalnie).
