ßßß
Składniki:250-300g makaronu, najlepiej świderki1 duża cebula pokrojona w drobną kosteczkę2 duże laski kiełbasy (np. zwyczajnej) pokrojona w kostkę300g pieczarek pokrojonych w dużą kostkę200ml śmietany1 jajko2 łyżki koncentratu pomidorowegosól, pieprzsłodka i ostra paprykastarty żółty sertłuszcz do smażenia
Przygotowanie:Makaron ugotować al dente, odcedzić i odstawić.Na patelni rozgrzać tłuszcz, przesmażyć na nim cebulę, po chwili dodać kiełbasę, gdy cebula się zeszkli, a kiełbasa ładnie przyrumieni, dodać pieczarki, smażyć aż grzyby zmiękną.W międzyczasie przygotować zalewę - do dużego kubka wlać śmietanę, wbić jajko, dodać koncentrat pomidorowy i garść startego żółtego sera, doprawić solą i pieprzem, po czym wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej widelcem.Przesmażoną kiełbasę i pieczarki wymieszać z makaronem, zalać śmietaną i dokładnie wymieszać.Przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać startym serem, poprószyć słodką papryką i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut.
A teraz niespodziankaPrzygotowanie tej zapiekanki możecie obejrzeć na YouTube . Jest to mój filmikowy debiut, nad wieloma rzeczami muszę jeszcze popracować, ale sądzę że jak na pierwszą taką produkcję, nie jest najgorzej ;) Z chęcią posłucham Waszych opinii, co powinnam zmienić, ulepszyć, poprawić, a może w ogóle dać sobie spokój z kręceniem filmików? Czekam na Wasze komentarze!Smacznego!