Najlepsze jakie jadłam (a jadłam sporo), wilgotne, nie za słodkie, pyszne !Przepis na 12 sztuk.źródło140 gramów masła60 gramów poszatkowanej gorzkiej czekolady1/2 szklanki ciemnego kakao3/4 szklanki mąki pszennej (dałam tortową)1/2 łyżeczki sody1/2 łyżeczki proszku do pieczenia2 duże jajka (dałam 3 małe)3/4 szklanki cukru1/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub parę kropel aromatu waniliowegoszczypta soli1/2 szklanki śmietany 12% lub 18% (dałam 12%)polewa czekoladowadowolna dekoracjaDo rondelka z grubym dnem włożyć masło i czekoladę, podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać dokładnie łyżką do połączenia składników. Masę odstawić do ostygnięcia. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą.Do jajek dodać cukier, aromat i sól, dokładnie wymieszać do połączenia składników. Wlać przestygniętą masę czekoladową i wymieszać łyżką.Do masy dodać 1/3 mąki i zamieszać. Wlać śmietanę, wymieszać.Dodać resztę mąki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.Ciasto przełożyć do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec przez około 20-21 minut na funkcji termoobieg w temperaturze 160 stopni (na funkcji góra-dół 180 stopni).