ßßß
składniki na 12 babeczek:- 140g masła- 60g poszatkowanej gorzkiej czekolady- 1/2 szklanki dobrego ciemnego kakao- 3/4 szklanki mąki- 1/2 łyżeczki sody- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- 2 duże jajka- 3/4 szklanki cukru- 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego- szczypta soli- 1/2 szklanki śmietany 12% lub 18%1. do rondelka z grubym dnem włożyć masło i czekoladę, podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią. zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać dokładnie łyżką do połączenia składników. masę odstawić do ostygnięcia.2. mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą.3. do jajek dodać cukier, aromat i sól, dokładnie wymieszać do połączenia składników. wlać przestygniętą masę czekoladową i wymieszać łyżką.4. do masy dodać 1/3 mąki i zamieszać. wlać śmietanę, wymieszać.dodać resztę mąki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.5. ciasto przełożyć do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. piec przez około 20-21 minut na funkcji termoobieg w temperaturze 160oc (na funkcji góra-dół 180oc). jeśli będziemy piec dłużej, babeczki będą bardziej suche, więc radzę trzymać się 21 minut.podawać przestygnięte.