Wykonanie
Wieczorem miały przyjść do mnie koleżanki a po obiedzie stwierdziłam że bym zrobiła dla nich coś dobrego, wzięłam się do roboty i zrobiłam o to pyszne i szybkie muffinki
czekoladowe. Pyszne i wilgotne ciasto rozpływa się w ustach, idealnie pasuje do
kawy i
herbaty ale chyba najlepiej do
mleka:)

składniki na 12 babeczek:- 140g
masła- 60g poszatkowanej
gorzkiej czekolady- 1/2 szklanki dobrego ciemnego
kakao- 3/4 szklanki
mąki- 1/2 łyżeczki
sody- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 2 duże
jajka- 3/4 szklanki
cukru- 1/3 łyżeczki
aromatu waniliowego- szczypta
soli- 1/2 szklanki
śmietany 12% lub 18%1. do rondelka z grubym dnem włożyć
masło i
czekoladę, podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią. zdjąć z ognia, dodać
kakao i wymieszać dokładnie łyżką do połączenia składników. masę odstawić do ostygnięcia.2.
mąkę przesiać i wymieszać z
proszkiem do pieczenia oraz
sodą.3. do
jajek dodać
cukier, aromat i
sól, dokładnie wymieszać do połączenia składników. wlać przestygniętą masę
czekoladową i wymieszać łyżką.4. do masy dodać 1/3
mąki i zamieszać. wlać
śmietanę, wymieszać.dodać resztę
mąki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.5. ciasto przełożyć do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej
masłem i posypanej
mąką. piec przez około 20-21 minut na funkcji termoobieg w temperaturze 160oc (na funkcji góra-dół 180oc). jeśli będziemy piec dłużej, babeczki będą bardziej suche, więc radzę trzymać się 21 minut.podawać przestygnięte.
