Wykonanie
Wszystko tak jak w nazwie, poza tym dodam jeszcze, że jest przepyszny !

2,5 szklanki
mąki pszennej (dałam
tortową)1 kopiasta łyżka
sody1- 2 łyżki
przyprawy do piernika200 gramów kwaśnego
dżemu (optymalnie z
czarnej porzeczki,
agrestowy)0,5 szklanki
miodu0,5 szklanki
cukru (optymalnie brązowy)3
jaja250 ml
mleka0,5 szklanki
oleju150 gramów sparzonych suszonych
śliwek kalifornijskich2 płaskie łyżki
kakaodowolna dekoracja (
cukier puder lub
polewa czekoladowa)
Śliwki namaczamy na 20 minut w gorącej wodzie, następnie odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki (ja każdą pokroiłam na 3 - 4 części.
Mąkę przesiewamy z
sodą,
kakao,
przyprawą do piernika, następnie wlewamy do niej
mleko,
miód,
olej, wszystko miksujemy na gładką, jednolitą masę.
Jaja ubijamy z
cukrem na puszystą masę, dodajemy do ciasta i na końcu dodajemy
dżem, wszystko ponownie miksujemy. Dodajemy
śliwki, mieszamy łyżką.Keksówkę o wymiarach 26 - 30 X 12 cm natłuszczamy
olejem, wysypujemy
kaszą manną, wlewamy ciasto.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 55 - 60 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu dowolnie dekorujemy.
