ßßß
2,5 szklanki mąki pszennej (dałam tortową)1 kopiasta łyżka sody1- 2 łyżki przyprawy do piernika200 gramów kwaśnego dżemu (optymalnie z czarnej porzeczki, agrestowy)0,5 szklanki miodu0,5 szklanki cukru (optymalnie brązowy)3 jaja250 ml mleka0,5 szklanki oleju150 gramów sparzonych suszonych śliwek kalifornijskich2 płaskie łyżki kakaodowolna dekoracja (cukier puder lub polewa czekoladowa)Śliwki namaczamy na 20 minut w gorącej wodzie, następnie odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki (ja każdą pokroiłam na 3 - 4 części.Mąkę przesiewamy z sodą, kakao, przyprawą do piernika, następnie wlewamy do niej mleko, miód, olej, wszystko miksujemy na gładką, jednolitą masę.Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy do ciasta i na końcu dodajemy dżem, wszystko ponownie miksujemy. Dodajemy śliwki, mieszamy łyżką.Keksówkę o wymiarach 26 - 30 X 12 cm natłuszczamy olejem, wysypujemy kaszą manną, wlewamy ciasto.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 55 - 60 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu dowolnie dekorujemy.