ßßß
Dzisiaj mam dla Was przepis na błyskawiczne i tanie ciasto. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut i nawet nie trzeba używać miksera. Wystarczy wymieszać wszystko łyżką i upiec. Doskonałe na wypadek niespodziewanych gości. Można je zrobić w dwóch wersjach- pomijając dodatek przyprawy do piernika otrzymamy murzynek.*keksówka 35 cmSkładniki:2 szklanki mleka3 szklanki maki pszennej1/2 szklanki oleju1 szklanka cukru3 łyżki kakao2 łyżeczki sody oczyszczonej3 duże łyżki dowolnego dżemu (użyłam z czarnej porzeczki)duża łyżka przyprawy do piernika na polewę:1/2 kostki masła1/2 szklanki cukru pudru2 łyżki kakaołyżka wrzątkuMleko, olej i dżem wymieszać. Dodać przesianą mąkę i resztę składników. Wszystko wymieszać za pomocą rózgi lub drewnianej łyżki. Przelać do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 50 minut, do suchego patyczka.Polewa: masło, cukier puder i kakao zagotować. Na końcu dodać wrzątek i zdjąć z ognia. Mieszać aż całość będzie jednolita i zacznie gęstnieć. Polać wystudzone ciasto. Można dodatkowo udekorować cukrowymi ozdobami.