Wykonanie

Dzisiaj mam dla Was przepis na błyskawiczne i tanie ciasto. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut i nawet nie trzeba używać miksera. Wystarczy wymieszać wszystko łyżką i upiec. Doskonałe na wypadek niespodziewanych gości. Można je zrobić w dwóch wersjach- pomijając dodatek
przyprawy do piernika otrzymamy murzynek.*keksówka 35 cmSkładniki:2 szklanki
mleka3 szklanki
maki pszennej1/2 szklanki
oleju1 szklanka
cukru3 łyżki
kakao2 łyżeczki
sody oczyszczonej3 duże łyżki dowolnego
dżemu (użyłam z
czarnej porzeczki)duża łyżka
przyprawy do piernika na polewę:1/2 kostki
masła1/2 szklanki
cukru pudru2 łyżki
kakaołyżka wrzątku
Mleko,
olej i
dżem wymieszać. Dodać przesianą
mąkę i resztę składników. Wszystko wymieszać za pomocą rózgi lub drewnianej łyżki. Przelać do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 50 minut, do suchego patyczka.Polewa:
masło,
cukier puder i
kakao zagotować. Na końcu dodać wrzątek i zdjąć z ognia. Mieszać aż całość będzie jednolita i zacznie gęstnieć. Polać wystudzone ciasto. Można dodatkowo udekorować cukrowymi ozdobami.