Wykonanie
Dziś zapraszam Was na pyszny i szybki w wykonaniu piernik z
konfiturą z
czarnej porzeczki, która nadaje mu miękkości i smaku. Takie ciasto idealnie nadaje się do codziennej
kawy, jak i dla gości. Duża blacha aromatycznego piernika w pysznej polewie smakuje każdemu. U mnie kawałek po kawałku znikał w ustach zadowolonych gości. Spróbujcie i Wy. Wystarczy odrobina chęci, kilka minut i składników, drewniana łyżka, miska i... ciasto gotowe :)


Składniki:2 szklanki
mąki1 szklanka
cukru1 słoiczek
konfitury z
czarnej porzeczki 200 g ze sklepu KomuKomu1 szklanka
mleka1/2 szklanki
oleju1 czubata łyżka ciemnego
kakao1 łyżeczka
sody3
jajka klasy M1 opakowanie
przyprawy do piernikaNa polewę:125 g
masła2 czubate łyżki ciemnego
kakao1/2 szklanki
cukru pudru1 łyżka
wodyPrzygotowanie:Do miski wsypujemy suche składniki:
mąkę,
cukier,
kakao,
sodę i całą
przyprawę do piernika. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.Na środek miski wbijamy 3 całe
jajka. Mieszamy (! na środku, po bokach ma zostać sucha część) do połączenia
jajek z masą. Następnie dodajemy cały słoiczek
konfitury z
czarnej porzeczki. Całość dokładnie mieszamy łyżką.

Po czym dolewamy
mleko, znów dokładanie mieszamy. Na koniec wlewamy 1/2 szklanki
oleju, mieszamy aż uzyskamy jednolitą gęstą masę.Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej
kaszą manną formy (prostokątnej lub kwadratowej).Piernika pieczemy 45 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku na środkowym poziomie. Po tym czasie wyciągamy ciasto i zostawiamy do przestudzenia.Gdy ciasto ostygnie polewamy je polewą i dowolnie dekorujemy np. zbożowymi kuleczkami w
czekoladzie.

Przygotowanie polewy:Do garnuszka z grubszym dnem wkładamy 125 g
masła, 1/2 szklanki
cukru pudru i 2 czubate łyżki ciemnego
kakao. Całość rozpuszczamy na małym ogniu ciągle mieszając. Na koniec dodajemy łyżkę
wody i zdejmujemy naszą polewą z palnika. Polewę mieszamy tak długo, aż będzie jednolita i zacznie gęstnieć. Następnie łyżka po łyżce wylewamy ją na wystudzone ciasto.

Smacznego