ßßß Cookit - przepis na Szybki piernik z konfiturą z czarnej porzeczki

Szybki piernik z konfiturą z czarnej porzeczki

nazwa

Wykonanie

Dziś zapraszam Was na pyszny i szybki w wykonaniu piernik z konfiturą z czarnej porzeczki, która nadaje mu miękkości i smaku. Takie ciasto idealnie nadaje się do codziennej kawy, jak i dla gości. Duża blacha aromatycznego piernika w pysznej polewie smakuje każdemu. U mnie kawałek po kawałku znikał w ustach zadowolonych gości. Spróbujcie i Wy. Wystarczy odrobina chęci, kilka minut i składników, drewniana łyżka, miska i... ciasto gotowe :)
Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki 200 g ze sklepu KomuKomu
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
1 czubata łyżka ciemnego kakao
1 łyżeczka sody
3 jajka klasy M
1 opakowanie przyprawy do piernika
Na polewę:
125 g masła
2 czubate łyżki ciemnego kakao
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka wody
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier, kakao, sodę i całą przyprawę do piernika. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.
Na środek miski wbijamy 3 całe jajka. Mieszamy (! na środku, po bokach ma zostać sucha część) do połączenia jajek z masą. Następnie dodajemy cały słoiczek konfitury z czarnej porzeczki. Całość dokładnie mieszamy łyżką.
Po czym dolewamy mleko, znów dokładanie mieszamy. Na koniec wlewamy 1/2 szklanki oleju, mieszamy aż uzyskamy jednolitą gęstą masę.
Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną formy (prostokątnej lub kwadratowej).
Piernika pieczemy 45 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku na środkowym poziomie. Po tym czasie wyciągamy ciasto i zostawiamy do przestudzenia.
Gdy ciasto ostygnie polewamy je polewą i dowolnie dekorujemy np. zbożowymi kuleczkami w czekoladzie.
Przygotowanie polewy:
Do garnuszka z grubszym dnem wkładamy 125 g masła, 1/2 szklanki cukru pudru i 2 czubate łyżki ciemnego kakao. Całość rozpuszczamy na małym ogniu ciągle mieszając. Na koniec dodajemy łyżkę wody i zdejmujemy naszą polewą z palnika. Polewę mieszamy tak długo, aż będzie jednolita i zacznie gęstnieć. Następnie łyżka po łyżce wylewamy ją na wystudzone ciasto.
Smacznego
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2016/02/Szybki-piernik-z-konfitura-z-czarnej-porzeczki.html