ßßß

Składniki:2 szklanki mąki1 szklanka cukru1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki 200 g ze sklepu KomuKomu1 szklanka mleka1/2 szklanki oleju1 czubata łyżka ciemnego kakao1 łyżeczka sody3 jajka klasy M1 opakowanie przyprawy do piernikaNa polewę:125 g masła2 czubate łyżki ciemnego kakao1/2 szklanki cukru pudru1 łyżka wodyPrzygotowanie:Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier, kakao, sodę i całą przyprawę do piernika. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.Na środek miski wbijamy 3 całe jajka. Mieszamy (! na środku, po bokach ma zostać sucha część) do połączenia jajek z masą. Następnie dodajemy cały słoiczek konfitury z czarnej porzeczki. Całość dokładnie mieszamy łyżką.
Po czym dolewamy mleko, znów dokładanie mieszamy. Na koniec wlewamy 1/2 szklanki oleju, mieszamy aż uzyskamy jednolitą gęstą masę.Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną formy (prostokątnej lub kwadratowej).Piernika pieczemy 45 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku na środkowym poziomie. Po tym czasie wyciągamy ciasto i zostawiamy do przestudzenia.Gdy ciasto ostygnie polewamy je polewą i dowolnie dekorujemy np. zbożowymi kuleczkami w czekoladzie.
Przygotowanie polewy:Do garnuszka z grubszym dnem wkładamy 125 g masła, 1/2 szklanki cukru pudru i 2 czubate łyżki ciemnego kakao. Całość rozpuszczamy na małym ogniu ciągle mieszając. Na koniec dodajemy łyżkę wody i zdejmujemy naszą polewą z palnika. Polewę mieszamy tak długo, aż będzie jednolita i zacznie gęstnieć. Następnie łyżka po łyżce wylewamy ją na wystudzone ciasto.
Smacznego