ßßß Cookit - przepis na wigilijna kapusta z grochem

wigilijna kapusta z grochem

nazwa

Wykonanie

Wersja, którą podaję na Wigilię :)
1 kg kiszonej kapusty
0,4 kg grochu połówek
2 średnie cebule
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
0,5 łyżeczki kminku
2 średnie ugotowane ziemniaki
sól, pieprz, słodka lub ostra papryka
Kapustkę, jeśli jest mocno kwaśna płuczemy pod bieżącą wodą, wyciskamy, kroimy drobno, dodajemy przyprawy, zalewamy zimną wodą, gotujemy pod przykryciem do miękkości, u mnie trwało to tym razem tylko 50 minut. Woda z sokiem ma być jak najbardziej zredukowana.
Groch zalewamy wodą (tyle, by przykrywała go na ponad 3 cm) i gotujemy na małym ogniu do miękkości, ma się rozpadać (zajęło mi to około 40 minut). Ja wcześniej grochu wodą nie zalewam, ponieważ zauważyłam, że nie namoczony gotuje się szybciej. Kiedy groch będzie już ugotowany i woda będzie maksymalnie zredukowana, przelewamy go do kapustki, zagotowujemy. Dodajemy zmiażdżone ziemniaki, mieszamy, by się rozprowadziły po całości.
Cebulkę kroimy w kosteczkę, wsypujemy na patelnię, podsmażamy na złoto (na oleju), przekładamy do kapusty, mieszamy wszystko razem, doprawiamy, gotowe.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/12/wigilijna-kapusta-z-grochem.html