Wykonanie
Wersja, którą podaję na Wigilię :)
1 kg
kiszonej kapusty0,4 kg
grochu połówek2 średnie
cebule2
liście laurowe5 ziaren
ziela angielskiego0,5 łyżeczki
kminku2 średnie ugotowane
ziemniakisól,
pieprz, słodka lub
ostra paprykaKapustkę, jeśli jest mocno kwaśna płuczemy pod bieżącą
wodą, wyciskamy, kroimy drobno, dodajemy
przyprawy, zalewamy zimną
wodą, gotujemy pod przykryciem do miękkości, u mnie trwało to tym razem tylko 50 minut.
Woda z sokiem ma być jak najbardziej zredukowana.
Groch zalewamy
wodą (tyle, by przykrywała go na ponad 3 cm) i gotujemy na małym ogniu do miękkości, ma się rozpadać (zajęło mi to około 40 minut). Ja wcześniej
grochu wodą nie zalewam, ponieważ zauważyłam, że nie namoczony gotuje się szybciej. Kiedy
groch będzie już ugotowany i
woda będzie maksymalnie zredukowana, przelewamy go do
kapustki, zagotowujemy. Dodajemy zmiażdżone
ziemniaki, mieszamy, by się rozprowadziły po całości.
Cebulkę kroimy w kosteczkę, wsypujemy na patelnię, podsmażamy na złoto (na
oleju), przekładamy do
kapusty, mieszamy wszystko razem, doprawiamy, gotowe.