Wykonanie
Tradycyjne niemieckie pierniczki, mięciutkie już na drugi dzień, delikatne, z
cytrusową nutą, polecam :)

250 g
mąki pszennej80 gramów zmielonych na "mączkę"
migdałów (mieliłam w młynku do
kawy)2,5 łyżeczki
przyprawy do pierników1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
proszku do pieczenia0,5 łyżeczki
sody180 ml płynnego
miodu75 gramów
masłaskórka otarta z dwóch
cytryn lub 1 dużej
pomarańczylukierSuche składniki:
mąkę,
migdały, proszek,
sodę,
przyprawy wymieszać w misce.W rondlu umieścić
masło i
miód, podgrzewać, mieszając, do roztopienia
masła. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić (mieszanka ma jednak być ciepła).Do suchych składników wlać ciepłą masę
maślano -
miodową, dodać skórkę z
cytrusów i wymieszać (można mikserem), by nie było grudek. Ja wyrabiałam ręcznie. Ciasto powinno wyjść lepiące (nie dosypywać
mąki). Przykryć ściereczką i odstawić do ostudzenia (zgęstnieje).Po tym czasie z ciasta robić kulki wielkości niedużego
orzecha włoskiego (powinno Wam wyjść około 30 sztuk). Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (bardzo rosną). Każdą kulkę spłaszczyć trochę łyżką, ale nie za mocno (ponieważ ciasto się klei, można maczać ręce w wodzie i wtedy formować kulki, również łyżka, którą je spłaszczamy powinna być wilgotna).Piec w temperaturze 180ºC przez 12 - 13 minut (nie dłużej, bo będą zbyt kruche). Lebkuchen wyciagnięte prosto z piekarnika będą bardzo miękkie, należy poczekać 2 minuty,
potem przenieść je na kratkę do wystudzenia. Później ich wierzch kruszeje, by zmięknąć znów na drugi dzień, po pokryciu lukrem.
