ßßß Cookit - przepis na Tradycyjne niemieckie pierniczki na Boże Narodzenie

Tradycyjne niemieckie pierniczki na Boże Narodzenie

nazwa

Wykonanie

Przepis na te pierniczki dostałam od koleżanki, która na stałe mieszka w Niemczech, ona z kolei dostała od znajomej są to tradycyjne pierniczki na Boże Narodzenie, robi się je bardzo łatwo i szybko. Moje ozdabianie nie jest za ciekawe robiłam to po raz pierwszy. Musicie mi wybaczyć ;-)
Składniki:
250 g mąki pszennej (u mnie 200g razowej 50 g zwykłej)
2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
1-2 łyżeczki cynamonu
1 imbiru w proszku
skórka z pomarańczy
migdały i orzechy (100 g w sumie)
200 ml miodu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła (Lurpak)
Przygotowanie:
Masło i miód podgrzewamy w garnuszku, (póki masło się nie roztopi), odstawiamy do przestygnięcia, Szykujemy wszystkie produkty sypkie, mąkę mieszamy z proszkiem i sodą, dodajemy orzechy, skórkę oraz przyprawy. Gdy masło z miodem przestygną mieszamy wszystko razem. i odstawiamy na 30 minut, aż nasza masa zupełnie ostygnie. Przygotowujemy blaszkę do pieczenia, wykładamy ją papierem, posypujemy mąką i zabieramy się do pierników. Do małej miseczki nalewamy wody, moczymy ręce i formujemy kulki i układamy w dużych odstępach na blaszce przy okazji je spłaszczając palcami, będą mocno rosły dlatego odstępy muszą być spore. Pieczemy po 15 minut w temp. 180 st. po czym ściągamy z blachy i odstawiamy do przestygnięcia (będą bardzo miękkie, takie jakby niedopieczone, jak przestygną zrobią się twarde). Wystudzone możemy ozdabiać. Wyszło mi w sumie 17 sztuk. Polecam przygotowanie własnych pierniczków to fajna zabawa.
Źródło:http://www.wariatkawkuchni.pl/2014/11/tradycyjne-niemieckie-pierniczki-na.html