Wykonanie

Przepis na te pierniczki dostałam od koleżanki, która na stałe mieszka w Niemczech, ona z kolei dostała od znajomej są to tradycyjne pierniczki na Boże Narodzenie, robi się je bardzo łatwo i szybko. Moje ozdabianie nie jest za ciekawe robiłam to po raz pierwszy. Musicie mi wybaczyć ;-)Składniki:250 g
mąki pszennej (u mnie 200g razowej 50 g zwykłej)2-3 łyżeczki
przyprawy do piernika1-2 łyżeczki
cynamonu1
imbiru w proszkuskórka z
pomarańczymigdały i
orzechy (100 g w
sumie)200 ml
miodu1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczenia100 g
masła (Lurpak)Przygotowanie:
Masło i
miód podgrzewamy w garnuszku, (
póki masło się nie roztopi), odstawiamy do przestygnięcia, Szykujemy wszystkie
produkty sypkie,
mąkę mieszamy z proszkiem i
sodą, dodajemy
orzechy, skórkę oraz
przyprawy. Gdy
masło z
miodem przestygną mieszamy wszystko razem. i odstawiamy na 30 minut, aż nasza masa zupełnie ostygnie. Przygotowujemy blaszkę do pieczenia, wykładamy ją papierem, posypujemy
mąką i zabieramy się do pierników. Do małej miseczki nalewamy
wody, moczymy ręce i formujemy kulki i układamy w dużych odstępach na blaszce przy okazji je spłaszczając palcami, będą mocno rosły dlatego odstępy muszą być spore. Pieczemy po 15 minut w temp. 180 st. po czym ściągamy z blachy i odstawiamy do przestygnięcia (będą bardzo miękkie, takie jakby niedopieczone, jak przestygną zrobią się twarde). Wystudzone możemy ozdabiać. Wyszło mi w
sumie 17 sztuk. Polecam przygotowanie własnych pierniczków to fajna zabawa.