Wykonanie
Mięciutkie, z nutą
cytrusową najlepsze pierniczki na świecie :)


Składniki:85 gr zmielonych
migdałów3 łyżeczki
przyprawy do piernika1,5 łyżeczki zmielonego
cynamonu1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia200 ml płynnego
miodu85 gr
masłaskórka z 2
pomarańczy i 1
cytryny250 gr
mąki pszennejWszystkie suche składniki wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy. Następnie do garnka wlewamy
miód i dodajemy
masło, podgrzewamy aż do rozpuszczenia
masła, zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy. Do suchych składników dodajemy nasz
miód z
masłem oraz skórkę z
pomarańczy i
cytryny, dokładnie mieszamy i odstawiamy na jakiś czas aż masa
zrobi się gęsta. Po tym czasie z naszego ciasta robimy kulki wielkości
kasztanka :) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, należy zachować odpowiednie odstępy. Kulki delikatnie spłaszczamy palcami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut. Po upieczeniu studzimy nasze pierniczki i wkładamy do słoika, pierniczki bardzo szybko miękinom więc wyciągamy je jakieś 2 dni przed świętami i lukrujemy lub polewamy
polewą czekoladową.