ßßß
3 szklanki mąki pszennej (dałam tortową)3 łyżki oleju (dałam rzepakowy)1 łyżeczka soli40 gramów drożdży1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka1 łyżeczka cukru1 rozbełtane jajo do posmarowaniamak, sezam, czarnuszka, słonecznik, dynia do posypaniaW mleku dokładnie rozprowadzić drożdże, wymieszać je z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki, odstawić na 15 minut do "ruszenia".Mąkę przesiać z solą, dodać olej, rozczyn, zagnieść jednolite, elastyczne ciasto, jeśli mocno się klei, można odrobinkę podsypać mąką (jak najmniej). Ciasto wstawić do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce na około 50 minut.Następnie ciasto zagnieść krótko, podzielić na 12 równych części.Z każdej uformować wałeczek o długości około 30 cm, związać go jeden raz, jak na zdjęciu:
Potem jeden koniec zapleść pod pętlą:
Drugim końcem obwinąć pętelkę od góry:
Obydwie końcówki ze sobą połączyć (dobrze je skleić).
Łączenie podwinąć delikatnie pod spód i mamy bułeczkę.To samo zrobić z pozostałymi częściami ciasta.
Bułeczki poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić do napuszenia na 20 minut.Po tym czasie posmarować je rozkłóconym jajem, posypać ziarenkami, piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 - 25 minut.