Wykonanie
Sycąca domowa zupka, może z powodzeniem zastąpić cały obiad :)
porcja z
kurczaka na
wywar (u mnie filet)paczka
mrożonej mieszanki warzywnej (około 400 gram)3 - 4 średnie
ziemniakiśmietana kwaśna 18% 2 łyżki
vegeta,
sól,
pieprzkoperek siekany lub
pietruszkakluseczki (dałam dwie takie porcje):1
jajo2 kopiaste łyżki
mąki pszennejszczypta
soliMięso ugotować z
przyprawami do miękkości, następnie wyjmujemy
mięsko, wsypujemy mieszankę i pokrojone w kostkę
ziemniaki, gotujemy około 15 minut na średnim ogniu.
Jajo rozrabiamy w garnuszku lub kubeczku z
mąką i szczyptą
soli (ciasto ma być gęste, ale wciąż lejące). Małymi porcjami wlewamy ciasto z łyżki do gotującej się zupki, po wypłynięciu potrzebują około 2 minut, by być gotowe. Zupkę zestawiamy z ognia, zabielamy zahartowaną
śmietaną.
Mięsko kroimy w kostkę i wrzucamy do zupki, na talerzach posypujemy siekanym
koperkiem.