Wykonanie
Lubicie kopytka? Na pewno tak. Ja ostatnio chciałam je urozmaicić i do ciasta dodałam posiekaną
pietruszkę. Oczywiście, można dodać inne
zioła ale ja bardzo lubię zapach
natki pietruszki dlatego się na nią zdecydowałam. Takie kopytka są bardzo smaczne więc zachęcam Was do eksperymentowania.A już dzisiaj po południu zapraszam na konkurs herbaciany, w którym do wygrania będą dwie śliczne nagrody:)
Składniki:1, 25 kg
ziemniaków2 szklanki
mąki pszennej2
jajkasól2-3 garści posiekanej
piertuszkiUgotować
ziemniaki w osolonej wodzie, odcedzić je i odparować. Gdy przestygną, przepuścić przez maszynkę, przełożyć na stolnicę, zrobić w środku dołek, wbić
jajka, 2/3 przesianej przez sitko
mąki oraz szczyptę
soli i
natkę pietruszki. Zagnieć ciasto. Podzielić na części i przełożyć do miski. Na posypanej pozostałą
mąką stolnicy z każdej części ciasta utoczyć wałeczki, lekko spłaszczyć i
ostrym nożem pokroić na ukośne kopytka. Wrzucać partiami do posolonego wrzątku i gdy wypłyną na wierzch, gotować je około 2-3 minuty.Smacznego:)