Wykonanie
Ze wszystkich dań, które gotuję, zupy są tymi, którym chyba nigdy nie nauczę się robić zdjęć :-( Nie mówię, że inne są idealne, ale te są wyjątkowe... wyjątkowo do niczego :-( dlatego tak rzadko o zupach tu piszę... Ale mimo wszystko uważam, że zasługują na przekazanie ich innym, czyli Wam :-) zwłaszcza, że czasem są banalnie proste w przygotowaniu, idealne nawet dla początkujących :-)SKŁADNIKI1,5 l dowolnego
wywaru3 - 4 pęczki szczawiu3 łyżki
śmietanyjajkasól,
pieprz(ewentualnie łyżka
mąki pszennej - to patent mojego taty)
Szczaw myjemy i przebieramy, by usunąć wszelkie niedoskonałości. Następnie listki kroimy w cienkie paseczki, a łodygi odrzucamy (chyba że są bardzo
młode i cienkie, to możecie je pokroić). Do gotującego się
wywaru dodajemy posiekany
szczaw i na niedużym ogniu gotujemy ok. pól godziny (listki szybko miękną, ale chodzi o to, by zupa miała odpowiedni smak).
Śmietanę wlewamy do kubeczka i dodajemy kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie mieszamy razem i przelewamy do garnka. Doprowadzamy do wrzenia, ale nie gotujemy, wyłączamy. Doprawiamy
solą i pierzem.
Jajka gotujemy na twardo.Zupę podajemy z połówkami
jajek, grzankami lub
ziemniakami.Jeśli chcecie by zupa była jeszcze gęściejsza wykorzystajcie sposób jakim posługuje się mój tata: Do
śmietany wlanej do kubeczka dodajcie
mąkę, dokładnie rozmieszajcie, dolejcie kilka łyżek gorącej zupy, rozprowadźcie i przelejcie do garnka.P.S.
Wywar, którego użyjecie nie musi być
mięsny, może być warzywny. Zamiast
wywaru możecie też użyć rozcieńczonego
bulionu.