ßßß Cookit - przepis na schabowe w ziemniaczanej panierce

schabowe w ziemniaczanej panierce

nazwa

Wykonanie

Pyszna ziemniaczana panierka, coś jak placki ziemniaczane, a w środku soczyste mięsko, mniam :)
Razem z warzywami na parze i zasmażaną kapustą z grzybami kotlety stworzyły przepyszny obiad :)
4 płaty schabu dość cienko rozbite
panierka:
4 średnie ziemniaki
1 jajo
2 łyżki pszennej
mąka do obtoczenia kotletów
sól, pieprz, słodka i ostra papryka
Ziemniaki ścieramy 30 minut wcześniej na tarce, na pure (jak na placki ziemniaczane), następnie przez gęste sito odsączamy sok.
Kotlety oprószamy przyprawami, 15 minut później obtaczamy je w mące.
Do ziemniaków dodajemy jajo, mąkę, przyprawy, mieszamy dokładnie.
Mięso maczamy w panierce lub smarujemy nią, smażymy na oleju na średnim ogniu pod przykryciem na ciemniejszy złoty kolor.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/10/schabowe-w-ziemniaczanej-panierce.html