Wykonanie
Składniki :0,5kg
schabu bez kości2
jajkamąkabułkasól,
pieprzTradycyjny
schabowy jest pyszny sam w sobie ale warto
mięso potrzymać przez kilka godzin w marynacie by zachwytom nie było końca. Ja zazwyczaj robię marynatę na occie
jabłkowym i przyprawach typu
rozmaryn czy
majeranek. Nacieram taką mieszanką i zostawiam na noc.
Ocet jabłkowy przygotuj wedlug przpisu tu link .
Mięso wyjmuję z marynaty, obmywam i kroję na kotlety grubości ok. 1,5 cm. Tłuczkiem do
mięsa rozbijam zwłaszcza tłuszczyk. Każdego kotleta posypuję szczyptą
soli i
pieprzem. Często też dodaję inne
przyprawy np.
kurkumę, która nadaje żółtego koloru, czy
ostrą paprykę, aby kotlety były pikantneNa osobne talerzyki wsypuję
mąkę, startą
bułkę i rozmieszane
jajka. Kotlet panieruję najpierw w
mące, maczam w
jajku i na koniec w
bułce. Smażę na rozgrzanym
oleju na złoty kolor z każdej strony.Kotlety prosto z patelni wędrują na ręcznik kuchenny i odciskam z nich nadmiar tluszczu.Do
schabowych polecam prostą surówkę lub mizerię .Kotlty
schabowe można wykonać też w wersji bezglutenowej i bezjajecznej.