ßßß Cookit - przepis na piernik z serem - instrukcja

piernik z serem - instrukcja

nazwa

Wykonanie

Połączenie piernika i sernika, w całości na pierwsze miejsce smakowe wybija się piernik, następnie aromat korzenny łagodzony jest kremowością i subtelnością sernika, nasze kubeczki smakowe są wniebowzięte :)
piernik:
4 jaja
1,5 szklanki cukru
300 gram powideł śliwkowych (słoiczek)
1 szklanka mleka
2,5 szklanki mąki pszennej
opakowanie przyprawy do piernika (20 gram, dałam Kamis)
2,5 łyżki ciemnego kakao
0,5 szklanki oleju
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa:
0,5 kg twarogu półtłustego
100 gram rozpuszczonego, schłodzonego masła
0,5 szklanki cukru pudru
2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
4 jaja na wierzch: cukier puder lub polewa czekoladowa
Całe jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę.
Mąkę przesiewamy z sodą, proszkiem do pieczenia, wsypujemy do masy jajecznej, następnie dodajemy powidła, olej, mleko, przyprawę, miksujemy wszystko na jednolitą masę.
Żółtka ubijamy z cukrem. Twaróg mielimy lub przepuszczamy przez praskę.
Dodajemy do niego masę żółtkową, budyń, masło.
Miksujemy blenderem do dokładnego połączenia składników.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy serowej i mieszamy delikatnie łyżką ! do połączenia składników.
Blachę o wymiarach 28x32 lub dużą tortownicę (ja tak zrobiłam) o średnicy 30 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na nią ciasto piernikowe.
Następnie delikatnie rozprowadzamy masę serową wygładzając ją szpatułką lub łyżką.
Pieczemy w funkcji góra-dół około 60-70 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyłączeniu uchylamy lekko drzwiczki piekarnika na 20 minut, następnie wyjmujemy ciasto na blat, schładzamy. Możemy polać je polewą czekoladową lub po prostu, tak jak ja, posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/10/piernik-z-serem-instrukcja.html