ßßß
piernik:4 jaja1,5 szklanki cukru300 gram powideł śliwkowych (słoiczek)1 szklanka mleka2,5 szklanki mąki pszennejopakowanie przyprawy do piernika (20 gram, dałam Kamis)2,5 łyżki ciemnego kakao0,5 szklanki oleju1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczeniamasa serowa:0,5 kg twarogu półtłustego100 gram rozpuszczonego, schłodzonego masła0,5 szklanki cukru pudru2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru4 jaja na wierzch: cukier puder lub polewa czekoladowaCałe jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę.
Mąkę przesiewamy z sodą, proszkiem do pieczenia, wsypujemy do masy jajecznej, następnie dodajemy powidła, olej, mleko, przyprawę, miksujemy wszystko na jednolitą masę.
Żółtka ubijamy z cukrem. Twaróg mielimy lub przepuszczamy przez praskę.Dodajemy do niego masę żółtkową, budyń, masło.
Miksujemy blenderem do dokładnego połączenia składników.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy serowej i mieszamy delikatnie łyżką ! do połączenia składników.
Blachę o wymiarach 28x32 lub dużą tortownicę (ja tak zrobiłam) o średnicy 30 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na nią ciasto piernikowe.
Następnie delikatnie rozprowadzamy masę serową wygładzając ją szpatułką lub łyżką.
Pieczemy w funkcji góra-dół około 60-70 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyłączeniu uchylamy lekko drzwiczki piekarnika na 20 minut, następnie wyjmujemy ciasto na blat, schładzamy. Możemy polać je polewą czekoladową lub po prostu, tak jak ja, posypać cukrem pudrem.