Wykonanie
Połączenie piernika i sernika, w całości na pierwsze miejsce smakowe wybija się piernik, następnie aromat korzenny łagodzony jest kremowością i subtelnością sernika, nasze kubeczki smakowe są wniebowzięte :)

piernik:4
jaja1,5 szklanki
cukru300 gram
powideł śliwkowych (słoiczek)1 szklanka
mleka2,5 szklanki
mąki pszennejopakowanie
przyprawy do piernika (20 gram, dałam Kamis)2,5 łyżki ciemnego
kakao0,5 szklanki
oleju1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
proszku do pieczeniamasa serowa:0,5 kg
twarogu półtłustego100 gram rozpuszczonego, schłodzonego
masła0,5 szklanki
cukru pudru2 łyżki budyniu
śmietankowego lub
waniliowego bez
cukru4
jaja na wierzch:
cukier puder lub
polewa czekoladowaCałe
jaja ubijamy z
cukrem na puszystą masę.
Mąkę przesiewamy z
sodą,
proszkiem do pieczenia, wsypujemy do masy jajecznej, następnie dodajemy powidła,
olej,
mleko,
przyprawę, miksujemy wszystko na jednolitą masę.
Żółtka ubijamy z
cukrem.
Twaróg mielimy lub przepuszczamy przez praskę.Dodajemy do niego masę
żółtkową,
budyń,
masło.

Miksujemy blenderem do dokładnego połączenia składników.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy serowej i mieszamy delikatnie łyżką ! do połączenia składników.

Blachę o wymiarach 28x32 lub dużą tortownicę (ja tak zrobiłam) o średnicy 30 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na nią ciasto piernikowe.

Następnie delikatnie rozprowadzamy masę
serową wygładzając ją szpatułką lub łyżką.

Pieczemy w funkcji góra-dół około 60-70 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyłączeniu uchylamy lekko drzwiczki piekarnika na 20 minut, następnie wyjmujemy ciasto na blat, schładzamy. Możemy polać je
polewą czekoladową lub po prostu, tak jak ja, posypać
cukrem pudrem.
