ßßß

6 średnich ziemniaków3 cebule1 strąk czerwonej papryki0,5 selera1 pietruszka25 dag boczku15 dag wędzonej szynkivegeta, sól, pieprz, zioła prowansalskieZiemniaki pokroić w cienkie plasterki, paprykę pokroić w kosteczkę, boczek i szynkę na grubsze plasterki, paprykę w paseczki, selera i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebule w piórka.W naczyniu żaroodpornym lub w prodiżu ułożyć warstwę plasterków ziemniaków, następnie warstwę cebuli i trochę papryki, teraz posolić, popieprzyć i podlać paroma łyżkami oleju, następnie poukładać szynkę, potem znów warstwę ziemniaków, potem ziemniaki oprószyć tartym selerem i pietruszką, znów posolić, polać 2 łyżkami oleju, potem znów ziemniaki i resztę papryki, a na końcu boczek w plasterkach, obsypać ziołami i pieprzem.Zapiekać około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni lub przez godzinę w prodiżu.