Wykonanie
Zwał jak zwał, jedni duszonki, inni prażonki... Ile ludzi, tyle przepisów, jedni z
marchewką inni bez... wspomnienia dzieciństwa, zawsze pieczone w kociołku, ale z powodów panujących warunków atmosferycznych, zostały upieczone w naczyniu żaroodpornym ;)Składniki na Duszonki - Prażonki (ok. 4 porcje):- 6 średnich
ziemniaków- 1
kiełbasa- średni kawałek
boczku- 2 duże
cebule- 2 duże
marchewki- zielona
pietruszka-
vegeta,
sól,
pieprz- naczynie żaroodporne wysmarować
oliwą lub
margaryną-
ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki, średnie kosteczki lub plasterki (jak kto woli)-
cebulę pokroić w piórka,
marchewkę w średnie plasterki,
kiełbasę w półplasterki,
boczek w paseczki,
pietruszkę posiekać- w dużej misce wymieszać
ziemniaki,
cebulę,
marchew,
kiełbasę,
boczek,
pietruszkę- doprawić
solą,
pieprzem (ewentualnie
vegetą)- wyłożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć- włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 st.- piec około 1 godz. (do miękkości
ziemniaka)Smacznego.źródło: własne