ßßß Cookit - przepis na Prażonki (w domu)

Prażonki (w domu)

nazwa

Wykonanie

Prażonki to potrawa, pochodząca z moich okolic. Nie może jej zabraknąć na imprezach, jest to dobra alternatywa do kiełbasek przy ognisku czy grilla. Lecz bardzo dobrze sprawdza się też jako zwykłe danie, przyrządzone w domu.
Wikipedia na temat prażonek : potrawa pochodząca z okolic Zawiercia i Myszkowa. Prażonki sporządzane są z ziemniaków krojonych w plastry lub kostkę i duszonych w kotle ze smalcem, cebulą, kiełbasą, boczkiem, ew. burakami i marchwią, przykrywane liściem kapusty lub ew. papierem śniadaniowym, które to następnie dociska się ściśle i szczelnie pokrywką dokręcaną na śrubę. Doprawiane odpowiednio solą i pieprzem. Podawane zwykle z kefirem i mizerią.
My jednak robimy prażonki w domu i zaraz, krok po kroku, pokażę jak.
Składniki:
ziemniaki
cebula
burak (i/lub marchew)
margaryna
sól, pieprz
kiełbasa
boczek (niekoniecznie)
Prażonki przygotowujemy najlepiej w żeliwnym garnku.
Przygotowujemy sobie cebulę i buraka: obieramy i kroimy wedle uznania (mogą być plastry lub kostka, lecz im mniejsze części tym krócej się gotują). Ziemniaki obieramy i myjemy.
Obrane i pokrojone buraki.
Obrana i pokrojona cebula.
Obkrajamy boczek i kiełbasę ze skórki, przy okazji krojąc to co zostało wewnątrz. Skórki układamy na dnie garnka.
Obkrojona kiełbasa i pokrojony boczek.
Dno garnka wyłożone skórkami.
Następnie na bieżąco skrajamy ziemniaki, tak by zakryły dno garnka.
Skrajamy ziemniaki.
Solimy i pieprzymy.
Osolone i opieprzone ziemniaki.
Kolejnym krokiem jest wsypanie części porcji buraków, cebuli oraz kiełbasy (i boczku).
Dodane buraki i cebula...
...oraz kiełbasa wraz z boczkiem.
I znów układamy kolejną warstwę. Ponownie wkrajamy ziemniaki, solimy i pieprzymy je. Lecz tym razem dodajemy jeszcze trochę margaryny.
Dodana margaryna.
Następnie wsypujemy pozostałą część porcji buraków, cebuli i kiełbasy.
Już prawie pełny garnek.
Ostatnim krokiem jest skrojenie reszty ziemniaków. Należy je niewiele osolić i opieprzyć oraz dodać troszeczkę margaryny.
Garnek tuż przed zamknięciem.
Tak przygotowane i doprawione prażonki stawia się na mały ogień, by się prażyły do momentu, aż ziemniaki będące na górze będą miękkie.
Prażonki na talerzu.
Życzymy smacznego!
Źródło:http://lilkagotuje.blogspot.com/2014/08/prazonki-w-domu.html