Wykonanie
Prażonki to potrawa, pochodząca z moich okolic. Nie może jej zabraknąć na imprezach, jest to dobra alternatywa do kiełbasek przy ognisku czy grilla. Lecz bardzo dobrze sprawdza się też jako zwykłe danie, przyrządzone w domu.Wikipedia na temat prażonek : potrawa pochodząca z okolic Zawiercia i Myszkowa. Prażonki sporządzane są z
ziemniaków krojonych w plastry lub kostkę i duszonych w kotle ze
smalcem,
cebulą,
kiełbasą,
boczkiem, ew.
burakami i marchwią, przykrywane liściem
kapusty lub ew. papierem
śniadaniowym, które to następnie dociska się ściśle i szczelnie pokrywką dokręcaną na śrubę. Doprawiane odpowiednio
solą i
pieprzem. Podawane zwykle z
kefirem i mizerią.My jednak robimy prażonki w domu i zaraz, krok po kroku, pokażę jak.Składniki:
ziemniakicebulaburak (i/lub
marchew)
margarynasól,
pieprzkiełbasaboczek (niekoniecznie)Prażonki przygotowujemy najlepiej w żeliwnym garnku.Przygotowujemy sobie
cebulę i
buraka: obieramy i kroimy wedle uznania (mogą być plastry lub kostka, lecz im mniejsze części tym krócej się gotują).
Ziemniaki obieramy i myjemy.
Obrane i pokrojone
buraki.
Obrana i pokrojona
cebula.Obkrajamy
boczek i
kiełbasę ze skórki, przy okazji krojąc to co zostało wewnątrz. Skórki układamy na dnie garnka.
Obkrojona
kiełbasa i pokrojony
boczek.
Dno garnka wyłożone skórkami.Następnie na bieżąco skrajamy
ziemniaki, tak by zakryły dno garnka.
Skrajamy
ziemniaki.Solimy i
pieprzymy.
Osolone i opieprzone
ziemniaki.Kolejnym krokiem jest wsypanie części porcji
buraków,
cebuli oraz
kiełbasy (i
boczku).
Dodane
buraki i
cebula...
...oraz
kiełbasa wraz z
boczkiem.I znów układamy kolejną warstwę. Ponownie wkrajamy
ziemniaki, solimy i
pieprzymy je. Lecz tym razem dodajemy jeszcze trochę
margaryny.
Dodana
margaryna.Następnie wsypujemy pozostałą część porcji
buraków,
cebuli i
kiełbasy.
Już prawie pełny garnek.Ostatnim krokiem jest skrojenie reszty
ziemniaków. Należy je niewiele osolić i opieprzyć oraz dodać troszeczkę
margaryny.
Garnek tuż przed zamknięciem.Tak przygotowane i doprawione prażonki stawia się na mały ogień, by się prażyły do momentu, aż
ziemniaki będące na górze będą miękkie.
Prażonki na talerzu.Życzymy smacznego!