ßßß Cookit - przepis na serowe ciasto ze śliwkami i zalewą migdałową

serowe ciasto ze śliwkami i zalewą migdałową

nazwa

Wykonanie

Byłam bardzo ciekawa ciasta serowego i śliwek z migdałami i wyszło super, aczkolwiek ciasto serowe jest dość zwarte, jednak już to widzę, że dłużej utrzyma świeżość, to jest typ ciasta, które na drugi dzień jest takie samo, a nawet lepsze niż w pierwszy, no i ta beza z migdałami, a pod nią śliweczki, raj dla podniebienia :)
0,5 kg mąki pszennej
250 gramów chudego (!) twarogu
10 łyżek mleka
10 łyżek oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z 1 cytryny ( około 3 łyżek)
120 gramów cukru
2 łyżki cukru waniliowego
szczypta soli
nadzienie:
2 kg śliwek
zalewa:
4 jaja
10 dag cukru
2 łyżki cukru waniliowego
80 gramów maki ziemniaczanej
120 gramów płatków migdałowyc h
Z mąki, twarogu, cukrów, proszku, soli, mleka i oliwy, soku z cytryny zagnieść kruche ciasto. (ja sera nie mieliłam, tylko najpierw dobrze go pogniotłam widelcem).
Blachę 26x38 wysmarować tłuszczem, wyłożyć na nią równomiernie ciasto, nakłuć je dość gęsto widelcem, podpiec w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 190 stopni, ciasto schłodzić.
Śliwki wydrylować, poukładać obok siebie na podpieczonym spodzie.
Z białek ubić pianę, następnie dodać do niej żółtka, cukier, zmiksować na średnich obrotach i przesiać (koniecznie) mąkę ziemniaczaną, znów zmiksować.
Zalewę wyłożyć równomiernie na śliwki, posypać płatkami migdałowymi, piec około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasto można posypać cukrem pudrem, ja uważam, że to nie było potrzebne.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/09/serowe-ciasto-ze-sliwkami-i-zalewa.html