ßßß
0,5 kg mąki pszennej250 gramów chudego (!) twarogu10 łyżek mleka10 łyżek oleju3 łyżeczki proszku do pieczeniasok z 1 cytryny ( około 3 łyżek)120 gramów cukru2 łyżki cukru waniliowegoszczypta solinadzienie:2 kg śliwekzalewa:4 jaja10 dag cukru2 łyżki cukru waniliowego80 gramów maki ziemniaczanej120 gramów płatków migdałowyc hZ mąki, twarogu, cukrów, proszku, soli, mleka i oliwy, soku z cytryny zagnieść kruche ciasto. (ja sera nie mieliłam, tylko najpierw dobrze go pogniotłam widelcem).Blachę 26x38 wysmarować tłuszczem, wyłożyć na nią równomiernie ciasto, nakłuć je dość gęsto widelcem, podpiec w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 190 stopni, ciasto schłodzić.Śliwki wydrylować, poukładać obok siebie na podpieczonym spodzie.Z białek ubić pianę, następnie dodać do niej żółtka, cukier, zmiksować na średnich obrotach i przesiać (koniecznie) mąkę ziemniaczaną, znów zmiksować.Zalewę wyłożyć równomiernie na śliwki, posypać płatkami migdałowymi, piec około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.Ciasto można posypać cukrem pudrem, ja uważam, że to nie było potrzebne.