Wykonanie
2 szklanki
mąki pszennej4 łyżki
mąki ziemniaczanej15 dag
cukrupół szklanki
mleka i pół szklanki
oleju3
jajka1/2 kg
śliwek węgierekłyżeczka
proszku do pieczeniaPrzygotowanie:Całe
jajka utrzeć z
cukrem na pulchną masę
Śliwki umyć, wypestkować, piekarnik nagrzać do 180* CW trakcie ucierania dodawać stopniowo
olej, a
potem zmieszane
mąki - ciągle ucieraćDodać
proszek do pieczenia oraz letnie
mleko - ucieraćOkrągłą formę o średnicy 28 cm natłuściłam i przelałam masęPiekłam przez około 50 min. w prodiżu.
Ciasto jest rzeczywiście dość piaskowe, następnym razem dodam więcej
śliwek które wcisnę głęboko w ciasto. Wtedy będzie bardziej wilgotne.Jest dość szybkie i proste do zrobienia, dlatego polecam tym osobom które nie mają zbyt dużych talentów w pieczeniu ciast:) Jeśli zrobimy w większej formie to ciasto wyjdzie cieńsze, a jeśli damy więcej
owoców to powinno zyskać jeszcze na wilgoci.
Smacznego.
A tu z kruszonką .