Wykonanie
Święta za pasem, nie mam czasu stać w kolejkach, bo moje małe dziecko wytrzymuje
beze mnie krótko. W związku z tym muszę piec i gotować z tego co mam. Plus taki, że zużywam wszystkie zapasy, minus często brakuje mi składników na coś na co akurat mam ochotę. Dzisiaj zapraszam Was na babkę… babka na
oleju ze składników, które podejrzewam każdy ma w domu. Pyszna i szybka w wykonaniu. Zapraszam!
Składniki:4
jajka3/4 szklanki drobnego
cukru1 szklanka
mąki pszennej tortowej2 bardzo czubate łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 szklanki
oleju8 łyżek
mlekatłuszcz i
bułka tarta do wysmarowania formyWykonanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka ubijamy na puszystą masę powoli dodając
cukier – mi zajęło to około 15 minut.
Mąki i
proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy. W dalszym ciągu miksując powoli dodajemy pozostałe składniki w 3-4 etapach.Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy
bułką tartą. Wlewamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy około 50 minut – do suchego patyczka.Babkę studzimy na kratce, posypujemy
cukrem pudrem lub polewamy lukrem.Smacznego!