ßßß
Składniki:4 jajka3/4 szklanki drobnego cukru1 szklanka mąki pszennej tortowej2 bardzo czubate łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szklanki oleju8 łyżek mlekatłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formyWykonanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka ubijamy na puszystą masę powoli dodając cukier – mi zajęło to około 15 minut. Mąki i proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy. W dalszym ciągu miksując powoli dodajemy pozostałe składniki w 3-4 etapach.Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy około 50 minut – do suchego patyczka.Babkę studzimy na kratce, posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.Smacznego!