ßßß
ciasto:0,5 kg mąki pszennej70 gram stopionego, schłodzonego masła250 ml ciepłego mleka3 płaskie łyżeczki suchych drożdży lub 50 gram świeżych2 kopiaste łyżki cukru1 łyżka cukru waniliowego1 jajo1,5 kg śliwekzalewa:30 dag łuskanych orzechów włoskich15 dag cukru6 łyżek śmietany kremówki 30%2 łyżki miodu100 gram masłaMąkę przesiewamy z drożdżami, dodajemy jajo, cukry, masło, ciepłe mleko, zagniatamy elastyczne ciasto. Blachę o wymiarach 25x38 cm natłuszczamy masłem, wykładamy na nią ciasto, odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.W tym czasie drylujemy sobie śliwki, a 10 minut przed końcem wyrastania ciasta robimy zalewę.Na patelnię wysypać cukier, podsmażać go na maleńkim ogienku, często mieszając (właściwie najlepiej cały czas) dopóki nie stanie się jasnobrązowy, następnie dodajemy masło, śmietanę i miód, zagotowujemy i wsypujemy rozdrobnione orzechy, wyłączamy gaz. Masę lekko studzimy, ale nie całkowicie, bo nam stwardnieje.Na ciasto wykładamy śliwki, wykładamy równomiernie zalewę. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.