Wykonanie
Zachwyciło nas to ciacho, jego prostota wykonania i łatwość, pyszne !

ciasto:0,5 kg
mąki pszennej70 gram stopionego, schłodzonego
masła250 ml ciepłego
mleka3 płaskie łyżeczki suchych
drożdży lub 50 gram świeżych2 kopiaste łyżki
cukru1 łyżka
cukru waniliowego1
jajo1,5 kg
śliwekzalewa:30 dag łuskanych
orzechów włoskich15 dag
cukru6 łyżek
śmietany kremówki 30%2 łyżki
miodu100 gram
masłaMąkę przesiewamy z
drożdżami, dodajemy
jajo,
cukry,
masło, ciepłe
mleko, zagniatamy elastyczne ciasto. Blachę o wymiarach 25x38 cm natłuszczamy
masłem, wykładamy na nią ciasto, odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.W tym czasie drylujemy sobie
śliwki, a 10 minut przed końcem wyrastania ciasta robimy zalewę.Na patelnię wysypać
cukier, podsmażać go na maleńkim ogienku, często mieszając (właściwie najlepiej cały czas) dopóki nie stanie się jasnobrązowy, następnie dodajemy
masło,
śmietanę i
miód, zagotowujemy i wsypujemy rozdrobnione
orzechy, wyłączamy gaz. Masę lekko studzimy, ale nie całkowicie, bo nam stwardnieje.Na ciasto wykładamy
śliwki, wykładamy równomiernie zalewę. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.