ßßß
ciasto:2,5 szklanki mąki125 gram miękkiego masła2 łyżeczki cukru waniliowego1 łyżeczka proszku do pieczenia1 szklanka cukru+ 3 żółtka2 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany (dałam 18%)masa budyniowa:1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru2,5 szklanki mleka4 kopiaste łyżki cukru60 gram miękkiego masła250 gram malinŻółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę, mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, cukier waniliowy, śmietanę i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 2/3 i 1/3, zawinąć w folię. Większą część włożyć do lodówki na 40 minut, a mniejszą do zamrażarki.Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem. Część ciasta z lodówki rozwałkować na pergaminie i wyłożyć tortownicę. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec 10-15 minut, wyjąć, schłodzić do temperatury pokojowej.2 szklanki mleka zagotować, w 0,5 szklanki rozpuścić budynie, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną, wymieszać dokładnie, wlać do gotującego się mleka, ugotować budyń, schłodzić. Kiedy budyń będzie ciepły (nie zimny ani nie gorący) dodać masło i zmiksować blenderem na jednolitą masę. Wyłożyć na podpieczony spód, na górze poukładać maliny. Wyjąć z zamrażarki mniejszą część ciasta, zetrzeć na maliny na tarce o grubych oczkach. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do zezłocenia kruszonki.
Ciasto najlepiej się kroi kiedy jest już całkowicie ostygnięte.