Wykonanie
Takie pyszne domowe ciacho,
słodycz budyniu przełamana kwaskowatością i aromatem
malin, pycha :)

ciasto:2,5 szklanki
mąki125 gram miękkiego
masła2 łyżeczki
cukru waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 szklanka cukru+ 3
żółtka2 kopiaste łyżki kwaśnej
śmietany (dałam 18%)masa budyniowa:1 płaska łyżka
mąki ziemniaczanej2 budynie
waniliowe lub
śmietankowe bez
cukru2,5 szklanki
mleka4 kopiaste łyżki
cukru60 gram miękkiego
masła250 gram
malinŻółtka zmiksować z
cukrem na puszystą masę,
mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia, dodać
masło,
cukier waniliowy,
śmietanę i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 2/3 i 1/3, zawinąć w folię. Większą część włożyć do lodówki na 40 minut, a mniejszą do zamrażarki.Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować
masłem. Część ciasta z lodówki rozwałkować na pergaminie i wyłożyć tortownicę. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec 10-15 minut, wyjąć, schłodzić do temperatury pokojowej.2 szklanki
mleka zagotować, w 0,5 szklanki rozpuścić budynie, dodać
cukier i
mąkę ziemniaczaną, wymieszać dokładnie, wlać do gotującego się
mleka, ugotować
budyń, schłodzić. Kiedy
budyń będzie ciepły (nie zimny ani nie gorący) dodać
masło i zmiksować blenderem na jednolitą masę. Wyłożyć na podpieczony spód, na górze poukładać
maliny. Wyjąć z zamrażarki mniejszą część ciasta, zetrzeć na
maliny na tarce o grubych oczkach. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do zezłocenia kruszonki.

Ciasto najlepiej się kroi kiedy jest już całkowicie ostygnięte.