ßßß
Tarteletki z kremem budyniowymCiasto kruche:4 ½ szklanki matki tortowej lub krupczatki½ szklanki cukru4 żółtka2 budynie śmietankowe lub waniliowe1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia250 ml śmietanki naturalnej 18%płaska łyżeczka kurkumy (jeśli ktoś nie lubi, można pominąć)Z wyżej wymienionych składników zagniatamy ciasto i schładzamy je w lodówce przez min. 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy na grubość ok. 0 , 5 – 1 cm i wkładamy do wyłożonych papierem do pieczenia foremek. Pieczemy przez ok. 30 minut, na złoty kolor, w temperaturze 170 0 C.Krem:1½ l mleka4 budynie waniliowe lub śmietankowe2 opakowania cukru waniliowego1 łyżka mąki tortowej1 łyżka mąki ziemniaczanej1 kostka masła extra1 kostka „Kasi”Odlewamy 0.5 l mleka, dodajemy budynie, mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i mieszamy, jak zwykły budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy, dodajemy rozmieszaną zawiesinę i gotujemy budyń. Budyń pozostawiamy do ostygnięcia.Porada: aby uniknąć powstania twardego „kożucha” na stygnącym budyniu, nakładamy bezpośrednio na niego folię spożywczą.Kiedy budyń wystygnie, przygotowujemy krem: masło łączymy z „Kasią” i stopniowo, po jednej łyżce dodajemy budyń cały czas ucierając. Do utartego kremu dodajemy po 1 łyżce schłodzoną masę truflową, nie przerywając ucierania.Ostudzone tarteletki napełniamy kremem i dekorujemy wg uznania. Ja do dekoracji użyłam cukierków i ozdób okolicznościowych.Smacznego!