Wykonanie

Tarteletki z kremem budyniowymCiasto kruche:4 ½ szklanki
matki tortowej lub krupczatki½ szklanki
cukru4
żółtka2 budynie
śmietankowe lub
waniliowe1 ½ łyżeczki
proszku do pieczenia250 ml
śmietanki naturalnej 18%płaska łyżeczka
kurkumy (jeśli ktoś nie lubi, można pominąć)Z wyżej wymienionych składników zagniatamy ciasto i schładzamy je w lodówce przez min. 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy na grubość ok. 0 , 5 – 1 cm i wkładamy do wyłożonych papierem do pieczenia foremek. Pieczemy przez ok. 30 minut, na złoty kolor, w temperaturze 170 0 C.Krem:1½ l
mleka4 budynie
waniliowe lub
śmietankowe2 opakowania
cukru waniliowego1 łyżka
mąki tortowej1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 kostka
masła extra1 kostka „Kasi”Odlewamy 0.5 l
mleka, dodajemy budynie,
mąkę tortową,
mąkę ziemniaczaną,
cukier waniliowy i mieszamy, jak zwykły
budyń. Pozostałe
mleko zagotowujemy, dodajemy rozmieszaną zawiesinę i gotujemy
budyń.
Budyń pozostawiamy do ostygnięcia.Porada: aby uniknąć powstania twardego „kożucha” na stygnącym budyniu, nakładamy bezpośrednio na niego folię spożywczą.Kiedy
budyń wystygnie, przygotowujemy krem:
masło łączymy z „Kasią” i stopniowo, po jednej łyżce dodajemy
budyń cały czas ucierając. Do utartego kremu dodajemy po 1 łyżce schłodzoną masę
truflową, nie przerywając ucierania.Ostudzone tarteletki napełniamy kremem i dekorujemy wg uznania. Ja do dekoracji użyłam
cukierków i ozdób okolicznościowych.Smacznego!