Wykonanie
Znów
maliny, ale cóż ja poradzę, że to moje ulubione
owoce i nie wyobrażam sobie bez nich ciasta. Przepis po raz kolejny godny uwagi i pochodzący od Agaty . Co prawda trochę go zmodyfikowałam.Składniki:Spód ciasta:60 g
masła200 g
mąki1
cukier waniliowy z prawdziwą
wanilią1
żółtko- 2 budynie
śmietankowe( ja użyłam gotowych)- 500 ml
mleka- 500 g
malin- 1
galaretka malinowaUWAGA! Ja mam dużą formę na tartę dlatego u mnie składników będzie więcej.Wykonanie:
Mąkę z
masłem i
cukrem wyrobić tak aby się połączyły, dodać
żółtko. Ciasto włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na 30 minut. 2 budynie
śmietankowe rozrobić w 500 ml
mleka. Zmniejszyłam proporcje
mleka ponieważ najlepiej jak
budyń będzie zbity. W tym czasie wyjmujemy ciasto na spód tarty z lodówki, rozwałkowujemy ciasto. Pieczemy 15 minut w temp. 190st.C.Kiedy spód już wystygnie rozłożyć na nim
budyń. Na
budyń nasypać
malin. Później całość polać
galaretką.


