Wykonanie
Rillettes to nic innego jak pasta :) Znalazła się w moim ulubionym zestawie
śniadaniowym, który zrobiłam dla Magazynu Apetyt.Składniki1 kawałek świeżego filetu z
łososia1 łyżka
oliwy z oliwekSok z 1
cytryny140g
łososia wędzonego1 łyżka świeżego
koperku1 łyżka kremu z
gorczycy z
miodem1 łyżka
masła4 łyżki
serka ricottaSólŚwierzo zmielony
pieprz2 plasterki
ser pleśniowegoszczypiorek1 plasterek
sałaty zielonej1
ogórek kiszonyFilet ze
świeżego łososia polewamy
oliwą z oliwek, solimy, zawijamy w folię i pieczemy w 180 stopniach. Kiedy jest już gotowy, odstawiamy do wystygnięcia, wybieramy wszystkie ości i drobno siekamy. Wrzucamy go do miski i rozgniatamy widelcem aby uzyskać konsystencję pasty. Dodajemy kawałki
łososia wędzonego,
sok z cytryny, drobnoposiekany
koperek i
tymianek, krem z
gorczycy,
masło i
ricottę. Mieszamy wszystko dokładnie a na koniec doprawiamy świerzo zmielonym
pieprzem. Odkładamy do lodówki na przynajmniej dwie godziny.Podajemy na ciabacie smarując pastą zamiast
masłem, dodając liść
sałaty, plastry
sera pleśniowego i pokrojnego
ogórka kiszonego, dekorujemy
szczypiorkiem.Rillettes można przechowywać w lodówce do
trzech dni.Piękne zdjęcia zrobił dla mnie PLA j STER