Wykonanie
Do powstania tego przepisu zainspirował mnie konkurs na blogu u mojej dobrej koleżanki Alicji. Do wygrania w nim są łupkowe talerze firmy http://slateplate.pl/Wystarczy małe wyzwanie, ogródek z dostępnymi, fantastycznymi produktami i oto na talerzu:
polędwica wieprzowa w cieście francuskim ze
szpinakiem oraz
czosnkiem z własnego ogródka a do tego chutney z
porzeczek z przydomowego krzaka mojej Mamy.

Przygotowanie
polędwica:- dwa kawałki
polędwicy wieprzowej-
świeży szpinak ( 1 opakowanie, ja miałam z ogródka)- 2 ząbki
czosnku- 1 opakowanie
ciasta francuskiego- 2 łyżki
masła klarowanego-
przyprawy do
polędwicy ja użyłam: jałowca,
pieprz- 1
żółtkoNa patelni rozpuszczam
masło, dodaję pokrojony drobno z
solą czosnek i
szpinak. Duszę aż liście stracą swoją "objętość". Odkładam je do wystygnięcia na bok.
Polędwice nacieram jałowcem i
pieprzem. Obsmażam na patelni z każdej strony.
Ciasto francuskie kroję na prostokąty, nacinam paski po bokach. Kiedy składniki przestygną, nakładam na ciasto
szpinak a na
szpinak polędwice. Zawijam naciętymi bokami i wierzch smaruję
żółtkiem. Tak przygotowane
polędwiczki piekę w 180 stopniach przez około 30 minut.Przygotowanie chutney:- 200 g
porzeczki czerwonej- 1/2 szklanki
cukru- 1
czerwona cebula- 2 łyżki
octu winnego- 2 gałązki
rozmarynu- 1 łyżka
kolendry(opcjonalnie można dodać 1/4 szklanki
czerwonego wina)
Porzeczki wrzucam do garnka. Zasypuje
cukrem, dodaję
ocet winny,
cebulę pokrojoną w drobną kostkę, zmiażdżoną
kolendrę i pokrojony
rozmaryn. Gotuję wszystko do uzyskania gęstego "
dżemu". Jeżeli chutney jest dla Was za mało słodki, dodajcie więcej
cukru. Smacznego!