ßßß Cookit - przepis na Rogaliki do barszczyku świątecznego

Rogaliki do barszczyku świątecznego

nazwa

Wykonanie

Jeśli nie mamy czasu na przygotowanie pasztecików do barszczyku świątecznego proponuje wykonać rogaliki z ciasta francuskiego z dodatkiem masła, czosnku i rozmarynu.
Są bardzo smaczne i świetnie się komponują smakowo z barszczem.
Składniki na 4 rogaliki:
opakowanie ciasta francuskiego
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
1 łyżka rozmarynu (najlepszy będzie świeży, ale może być też suszony)
Ciasto francuskie rozwinąć i przy pomocy dużego talerza, albo obręczy do tortownicy wyciąć jak największe koło. Podzielić na cztery równe części.
Masło wrzucić do rondelka i rozpuścić na małym ogniu, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekany rozmaryn chwilę podgrzać. Masłem posmarować ciasto francuskie. Każdą część ciasta zwinąć zaczynając od najszerszej strony, uformować kształt rogalika. Na wierzchu posmarować jeszcze masłem, przełożyć na natłuszczoną formę i piec w temp. 200*C do zarumienienia około 15 minut.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2012/11/rogaliki-do-barszczyku-swiatecznego.html