Wykonanie
Miałam dziś przyjemnośćgościć wyjątkową Osobę.Cieszyłam się,że po wielunieudanych próbachwreszcie udałonam się spotkać i troszkę porozmawiać :)Pyszne babeczkiosłodziły pogawędkę.40 dag
mąki posiekałam z 25 dag
masła.Dodałam trzy
żółtka, 20 dag
cukru pudru i szczyptę
soli. Wyrobiłam ciasto, zawinęłam w folię i odłożyłam do lodówki.
Mak ugotowałam w
mleku - jego ilość zależy od ilości babeczek, jaką chcemy upiec.Odcedziłam, przekręciłam trzy
razy przez maszynkę.Dodałam do smaku
miód,
cynamon, kandyzowaną
skórkę pomarańczową i
cytrynową oraz
rodzynki.Foremki niezbyt grubo wykleiłam porcjami ciasta,nałożyłam do każdej masę
makową i przykryłam krążkami ciasta, zlepiając brzegi.Piekłam około 30 minut w temperaturze 180°C.Kiedy babeczki wystygły, posypałam je obficie
cukrem pudrem.