ßßß Cookit - przepis na Kluseczki z grzybami

Kluseczki z grzybami

nazwa

Składniki

Wykonanie

Składniki
4 porcje
2 jajka
2 łyżki masła
8 -10 łyżek mąki
3 łyżeczki drobno posiekanych ugotowanych lub usmażonych świeżych grzybów (np. borowików lub podgrzybków) lub grzybów suszonych (namoczonych i ugotowanych)
Przygotowanie
Żółtka utrzeć z masłem, dodać ubitą pianę z białek, następnie wymieszać z przesianą mąką, a na koniec z grzybami i solą do smaku.
Zanurzając łyżeczkę we wrzącej wodzie, nabierać porcję ciasta i kłaść ją na gotującą się i osoloną wodę. Po chwili kluseczki wyłowić łyżką cedzakową i ułożyć na talerzu.
Podawać np. w gorącym rosole lub czerwonym barszczu, ewentualnie innej zupie, mleku czy sosie.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/grzyby/kluseczki_z_grzybami/przepis.html