ßßß Cookit - przepis na Marmolada z czerwonej kapusty - mój świąteczny zwyczaj

Marmolada z czerwonej kapusty - mój świąteczny zwyczaj

Wykonanie

Ja w tym roku postanowiłam dodać do dań wigilijnych i bożonarodzeniowych mały dodatek, który zachwycił mnie podczas wizyty w Zakładce, a który idealnie będzie pasował do panierowanego karpia i królika w pierwszy dzień świąt - marmoladę z czerwonej kapusty. Tak, udało mi się wydobyć przepis od Szefa Rafała Targosza - za co bardzo dziękuję jego żonie Renacie! Metodą prób i błędów, uzyskałam efekt, który zamierzam przekazywać z pokolenia na pokolenie: Marmoladę z czerwonej kapusty Targoszów!
Składniki:
- 1/2 małej główki czerwonej kapusty
- 4 czerwone cebule
- 1 duże jabłko (Champion)
- kawałek świeżego, posiekanego imbiru
- ok. 150-200 g cukru kryształu
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 laski wanilii
- 2-3 goździki
- 300-400 ml czerwonego, wytrawnego wina
- skórka z 1/2 pomarańczy
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- sól
- pieprz biały
- 50 g masła
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować, cebulę czerwoną pokroić w piórka. Masło roztopić, dodać cebulę, przyprawić solą i pieprzem, zeszklić. Wlać wino i zagotować. Dodać czerwoną kapustę, obrane i pokrojone jabłko oraz wszystkie pozostałe składniki i przyprawy. Dusić powoli pod przykryciem. W razie potrzeby podlewać wodą. Pod koniec gotowania odkryć aby odparować i wyciągnąć skórkę z pomarańczy, wanilię oraz goździki.
Uwagi:
Cukier można całkowicie zastąpić miodem.
Smak regulować cukrem, solą i pieprzem.
Kapusta powinna mieć konsystencje marmolady, można ją też zmiksować na gładko.
Aby zlikwidować ewentualną kwasowość wina należy je wcześniej zagotować i podpalić.
Najlepiej smakuje dwa dni po przygotowaniu.
Źródło:http://abitepl.blogspot.com/2013/12/marmolada-z-czerwonej-kapusty-moj.html