Wykonanie
Ja w tym roku postanowiłam dodać do dań wigilijnych i bożonarodzeniowych mały dodatek, który zachwycił mnie podczas wizyty w Zakładce, a który idealnie będzie pasował do panierowanego
karpia i
królika w pierwszy dzień świąt -
marmoladę z
czerwonej kapusty. Tak, udało mi się wydobyć przepis od Szefa Rafała Targosza - za co bardzo dziękuję jego żonie Renacie! Metodą prób i błędów, uzyskałam efekt, który zamierzam przekazywać z pokolenia na pokolenie:
Marmoladę z
czerwonej kapusty Targoszów!Składniki:- 1/2 małej główki
czerwonej kapusty- 4
czerwone cebule- 1 duże
jabłko (Champion)- kawałek świeżego, posiekanego
imbiru- ok. 150-200 g
cukru kryształu- 1 łyżka
miodu- 1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu- 1/2
laski wanilii- 2-3
goździki- 300-400 ml czerwonego,
wytrawnego wina- skórka z 1/2
pomarańczy- 2 łyżeczki
octu balsamicznego-
sól-
pieprz biały- 50 g
masłaPrzygotowanie:
Kapustę poszatkować,
cebulę czerwoną pokroić w piórka.
Masło roztopić, dodać
cebulę, przyprawić
solą i
pieprzem, zeszklić. Wlać
wino i zagotować. Dodać
czerwoną kapustę, obrane i pokrojone
jabłko oraz wszystkie pozostałe składniki i
przyprawy. Dusić powoli pod przykryciem. W razie potrzeby podlewać
wodą. Pod koniec gotowania odkryć aby odparować i wyciągnąć skórkę z
pomarańczy,
wanilię oraz
goździki.Uwagi:
Cukier można całkowicie zastąpić
miodem.Smak regulować
cukrem,
solą i
pieprzem.
Kapusta powinna
mieć konsystencje
marmolady, można ją też zmiksować na gładko.Aby zlikwidować ewentualną kwasowość
wina należy je wcześniej zagotować i podpalić.Najlepiej smakuje dwa dni po przygotowaniu.
