Wykonanie

Właśnie trwa sezon na
żurawinę. Tych małych czerwonych kulek nie może zabraknąć w zdrowej diecie.
Żurawina to nie tylko skarbnica witamin, posiada także właściowości lecznicze. Krótko przeczytaj: tutaj. Słodko-kwaśny
sos żurawinowy jest super smaczny i bardzo prosty do przygotowania. To znakomity dodatek do wszelkiego rodzaju mięsiwa, pieczonej gęsi,
kaczki,
dziczyzny, pasztetów i
sera pleśniowego w diecie wegetarian. Dla mnie również doskonały dodatek do hummusu i kanapek. Świetnie smakuje i na zimno i na gorąco. Teraz gdy bez trudu kupisz świeżą
żurawinę jest najlepszy czas, by przygotować z niej sos. Świetny dodatek do listopadowej gęsi. Zapraszam do przepisu.Składniki:

200 g świeżej
żurawinysok z 1
pomarańczy (około 120 ml)1 łyżka
masła2 łyżki
miodu0,5 łyżeczki
cynamonugałka muszkatałowa,
imbir,
goździk - opcjonalnieWykonanie: w rodelku rozpuścić
masło z
miodem. Dodać umytą, przebraną
żurawinę i doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem około 10 minut (
żurawina strzela i podskakuje). Doprawić
cynamonem i ewentualnie
imbirem oraz gałka muszkatałową. To wszystko, sosik gotowySMACZNEGO !