Wykonanie
Grudzień.Nareszcie:)Miasto coraz bardziej srebrzyste, ustrojone.....Dzień co dzień krótszy.Szron na trawie smacznie śpi o poranku.Zmarznięte nosy mijają się na ulicach po zmroku...Zapach
cynamonu kłębi się w kuchni.Wypełnia czekanie.
Grzaniecbutelka
czerwonego wina (u mnie półwytrawne)7
goździkówłyżeczka
cynamonusok wyciśnięty z połowy
pomarańczyskórka otarta z połowy
pomarańczy2-3 łyżki
miodu1/4 łyżeczki
imbiruPomarańczę umyć i sparzyć, z połowy otrzeć skórkę i wycisnać sok.Umieścić w rondlu, zalać
winem, dodać
przyprawy.Podgrzewać na maleńkim ogniu, aż
wino będzie gorące (nie zagotowywać!)Dosłodzić
miodem.Nalewać przez gęste sitko.Święta tuż, tuż.......