Wykonanie
Po długich listopadowych spacerach, odwiedzinach na cmentarzu późnym wieczorem chce się sięgnąć po coś ciepłego- grzane
wino jest idealnym trunkiem.Ma on wiele właściwości korzystnie wpływających na nasz organizm, dodawane do niego
przyprawy jeszcze bardziej go uszlachetniają.
Wino ulepsza przemianę
białek,
cukrów i tłuszczy. Dzięki moczopędnemu działaniu
wina, zwiększa on wydalanie produktów rozkładu
białka, m.in mocznika,
amoniaku, kwasu i
soli mineralnych.
Alkohol rozszerza naczynia krwionośne, zwiększając przepływ
krwi, co zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału
serca i udaru mózgu. Garbniki, głównie antocyjany, katechiny oraz pochodne kwasu
kawowego*, mają działania antynowotworowe.
Wino pobudza pracę trzustki, nadnerczy, tarczycy i gruczołów płciowych, co powoduje wzrost energii.*antocyjany- w żywności oznaczane są jako E163, są naturalnym barwnikiem pochodzenia roślinnego.katechiny- są jednym z najmocniejszych przeciwutleniaczy, które pozwalają cieszyć się przez długi czas młodością i witalnością. Dodatkowo przyspieszają tempo metabolizmu, mają gorzki i cierpki smak. Każdemu jednak powinny się kojarzyć z pięknem i młodością.Piła różnie wykonane
wino: z
rodzynkami, z
płatkami migdałów, z
owocami, z kandyzowanymi
wiśniami, jednak wydaje mi się, że klasyczna receptura jest najlepsza.Do klasycznej dla mnie metody wykorzystuję:
Czerwone winomiódplastry świeżego
imbiruplastry
pomarańczygoździkicynamonmiódsuszone jabłko.Jest to dosyć kaloryczny trunek, ale pełen szlachetnych kalorii, za które nasz organizm będzie nam wdzięczny:)