ßßß Cookit - przepis na Tak jak latem wybieramy zimne piwo, tak zimą proponuję grzane wino.

Tak jak latem wybieramy zimne piwo, tak zimą proponuję grzane wino.

nazwa

Wykonanie

Po długich listopadowych spacerach, odwiedzinach na cmentarzu późnym wieczorem chce się sięgnąć po coś ciepłego- grzane wino jest idealnym trunkiem.
Ma on wiele właściwości korzystnie wpływających na nasz organizm, dodawane do niego przyprawy jeszcze bardziej go uszlachetniają.
Wino ulepsza przemianę białek, cukrów i tłuszczy. Dzięki moczopędnemu działaniu wina, zwiększa on wydalanie produktów rozkładu białka, m.in mocznika, amoniaku, kwasu i soli mineralnych. Alkohol rozszerza naczynia krwionośne, zwiększając przepływ krwi, co zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru mózgu. Garbniki, głównie antocyjany, katechiny oraz pochodne kwasu kawowego*, mają działania antynowotworowe.
Wino pobudza pracę trzustki, nadnerczy, tarczycy i gruczołów płciowych, co powoduje wzrost energii.
*
antocyjany- w żywności oznaczane są jako E163, są naturalnym barwnikiem pochodzenia roślinnego.
katechiny- są jednym z najmocniejszych przeciwutleniaczy, które pozwalają cieszyć się przez długi czas młodością i witalnością. Dodatkowo przyspieszają tempo metabolizmu, mają gorzki i cierpki smak. Każdemu jednak powinny się kojarzyć z pięknem i młodością.
Piła różnie wykonane wino: z rodzynkami, z płatkami migdałów, z owocami, z kandyzowanymi wiśniami, jednak wydaje mi się, że klasyczna receptura jest najlepsza.
Do klasycznej dla mnie metody wykorzystuję:
Czerwone wino
miód
plastry świeżego imbiru
plastry pomarańczy
goździki
cynamon
miód
suszone jabłko.
Jest to dosyć kaloryczny trunek, ale pełen szlachetnych kalorii, za które nasz organizm będzie nam wdzięczny:)
Źródło:http://kokieteriasmaku.blogspot.com/2013/11/tak-jak-latem-wybieramy-zimne-piwo-tak.html