Wykonanie

Rozpadająca się
wołowina w ustach.....na niedzielny obiad nigdy nie odmówię :)a na pewno już mój mąż
wołowinę by jadł obudzony nawet w środku nocy :) "wołowinowyżerca"Może i was zachwyci?Wersja z
piwem i aromatycznymi
ziłami.


Składniki:1,2 kg
wołowiny (zrazówka dolna)0,7 1
ciemnego piwaok, 0,5 l
bulionu3 duże
cebule4-5
marcheweksól,
pieprzpo kilka gałązek świeżych
ziół (
tymianek, macierzanka,
rozmaryn)3 ziarna
ziela angielskiego2
liście laurowesól,
pieprz2 łyżki
mąki pszennej razowejkilka łyżek
olejuWołowina przed smażeniem nie powinna być prosto z lodówki. Kroimy
mięso w dużą kostkę. Oprószamy
mąką i smażymy partiami na rozgrzanym
oleju. Następnie na tym samym tłuszczu szklimy
cebulę dodajemy pokrojoną w większe plastry
marchewkę. Chwilę smażymy, następnie dodajemy
mięso i zalewamy
piwem i
bulionem, dajemy
przyprawy oraz świeże
zioła (które wcześniej należy zawinąć w gazę lub pergamin). Całość należy zgotować, następnie doprawić
solą i
pieprzem. Garnek z gulaszem przełożyć do nagrzanego piekarnika na 160 C i piec przez ok 2 godziny. Po tym czasie sprawdzić czy
mięso jet gotowe. Podawać z wcześniej ugotowaną komosą.