Wykonanie
W tym roku sprawiliśmy sobie na święta glazurowaną
szynkę na stylu typowo brytyjskim :) Sama już nie wiem czy to przepis podobny do wersji Gordona Ramsaya czy Nigelli Lawson, ponieważ na wielu blogach znalazłam różne ich wersje i także rozmaite wariacje na ten temat. Moja szyneczka upiekła się wg przepisu podobnego do znalezionego na Sense Of Taste. Zapach w domu jest karmelowo-
goździkowo-obezwładniający, czyli stosownie nastrajający do świąt. Chałupka już ogarnięta, a dziś jedziemy na plantację choinek wybrać jakiś ładny świerk lub jodłę. Strojenie, pieczenie...
plan przede mną jeszcze ambitny :)
Składniki:1,5 kg
szynki wieprzowej peklowanej4 średnie
marchewki1/2
pora1
cebula1 mały
seler1 łyżeczka ziarenek
czarnego pieprzu, lekko rozgniecionych1 łyżeczka ziaren
kolendry, lekko rozgniecionych1 laska
cynamonu, przełamana na pół3
listki laurowe1 łyżeczka
soli (opcjonalnie)Glazura:50 g
cukru trzcinowego - użyłam
cukier trzcinowy nierafinowany Dry Demerara drobny (Diamant)50 ml
wina Madeira - użyłam Izidro
Madeira Fine Rich (Justino's Madeira Wines)10 ml
octu balsamicznego60 g
miodugarść
goździkówCukier,
ocet,
wino oraz
miód umieścić w rondelku, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć moc palnika i gotować przez około 4 minuty, aż uzyskamy błyszczący
syrop.
Szynkę włożyć do odpowiednio dużego garnka, zalać
wodą tak, aby zakrywała całą
szynkę, dodać
włoszczyznę i wszystkie
przyprawy z wyjątkiem
soli. Zagotować, zmniejszyć moc palnika, odszumować i następnie gotować w na wolnym ogniu przez ok. 1,5 godziny. Jeśli po pewnym czasie
wywar nie będzie słony, dosolić łyżeczką
soli. Po odpowiednim czasie zdjąć z palnika, odstawić do przestudzenia i wyjąć z
bulionu. Z
szynki zdjąć siatkę, naciąć w kratkę, powbijać
goździki, polać połową glazury i piec w naczyniu żaroodpornym przez 15 minut w piekarniku nagrzanym na 190 ° C. Następnie polać
szynkę pozostałą glazurą i piec w tej samej temperaturze przez kolejne 25-35 minut, aż
szynka będzie złoto-brązowa, często polewając ją
sokami z formy. Wyjąć z piekarnika i odstawić na przynajmniej 15 minut (przed podaniem na ciepło. Można podawać także na zimno. Przed spożyciem wyjąć
goździki.