Wykonanie
Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. Można zrobić z niej leczo czy zupę krem, ale gdy nie mam za bardzo czasu na pichcenie, to po prostu przyrządzam z niej placuszki. Dziś zatem zaserwuję Wam przepis na banalnie prosty i szybki obiad - placuszki z
cukinii z
sosem czosnkowym, które preferuje bardziej od tych ziemniaczanych :) Najlepiej używać średniej
cukinii, bo ma mniej pestek i miękką skórkę, ale takiej nie dostaniecie i macie dużą to przed starciem należy ją wydrążyć.Składniki:80 dag
cukinii,2 duże
marchewki,2
jajka,4 czubate łyżki
mąki pszennej,
sól,
pieprz,
olej do smażenia.
Sos czosnkowy:5 łyżek gęstego
jogurtu naturalnego,1 ząbek
czosnku,1 łyżka
majonezu,
pieprz,
sól.
Jogurt wymieszać z
majonezem i
czosnkiem przeciśniętym przez praskę i doprawić do smaku
solą i
pieprzem.
Cukinię ścieramy na dużych oczkach. Posypujemy
solą i dostawiamy na sitku na 10 minut, aby puściła
wodę. Następnie dodajemy startą na dużych oczkach
marchewkę,
jajka,
mąkę i
pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy na średniej mocy palnika na niedużej ilości
oleju na rumiano.
Ingredients:0 , 8 kg of grated zucchini,2 large carrots,2 eggs,4 heaping tablespoons of
flour,salt and pepper to taste,rapeseed oil.Garlic sauce:5 tablespoons of
yogurt,1 clove of garlic,1 tablespoon mayonnaise,pepper and salt to taste.Mix
yogurt with mayonnaise and pressed garlic clove, add salt and pepper.Sprinkle the zucchini with salt and leave it for 10 minutes in a
sieve to strain. Add grated carrot, eggs,
flour and pepper and mix everything thoroughly. Fry on medium power burner with a small amount of rapeseed oil until browned.