Wykonanie
Tort ten zrobiłam z okazji urodzin mojego mężusia. Powstał bardzo szybko i bardzo szybko też zniknął :) Ledwo zdążyłam zrobić parę fotek i już go nie było :) ale smak
porzeczkowy okazał się niepowtarzalny... znów moja
konfitura spełniła swoje zadanie :) Mężuś oczywiście był zachwycony zarówno smakiem, jak i puszystością kremu, a dzieci słysząc jego zachwyty ochrzciły tort "Puszkiem" :) Córcia (2,5 letnia) zapytana, czy jej smakował, odpowiedziała: "Mniam i pyśny", a syn, który raczej na moje domowe wypieki nie jest zbyt łasy, po kilku dniach stwierdził: "Zjadłbym jeszcze troszkę tego
tortu, co już go nie ma" :) ...jak widać zapisał się dobrze...
...a
biszkopt był wg przepisu mamusi :)Składniki:5 jaj (
żółtka osobno od
białek),1 szklanka
cukru,3/4 szklanki
mąki tortowej,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,2 czubate łyżki
mąki ziemniaczanej,3 łyżki
oleju,Uwaga! wszystkie składniki do
biszkoptu muszą być w temperaturze pokojowej.
Białka ubić na sztywno powoli dodając
cukier. Dalej pojedynczo dodawać
żółtka i mieszać, ale już ręcznie :) Następnie dodać przesiane
mąki, proszek i
olej dalej delikatnie mieszając. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Boków nie wykładamy - wówczas
biszkopt przyklei się do ścianek i nie opadnie. Wypełniamy tortownicę
ciastem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 ° C na ok. 25-30 minut. Po tym czasie wyjmujemy
biszkopt i upuszczamy go na blat stołu lub podłogę z wysokości ok. 50 cm. Wypróbowałam to już kilka
razy i rzeczywiście to działa :) Działa, tzn.
biszkopt nie opada :) ...jeśli jednak macie obiekcje, to nie musicie tego robić :)
Biszkopt studzimy w otwartym piekarniku na kratce, po czym dzielimy na części.Składniki:600 ml
śmietanki 30%,400 g
serka waniliowego,250 ml
konfitury porzeczkowej lub
porzeczki z kompotu,2
galaretki porzeczkowe (rozpuszczamy w szklane 1
wody)2 łyżki
cukru pudru,1
śmietan - fix ,
Galaretkę rozpuszczamy w szklance
wody.
Śmietanę ubijamy z
cukrem pudrem i
śmietan-fixem, dodajemy
serek waniliowy po czym dodajemy wystudzoną, ale nie stężoną
galaretkę (1/2 szklanki).
Konfiturę porzeczkową blenderujemy i mieszamy z drugą połową
galaretki. Połowę tej
konfitury dodajemy do
bitej śmietany delikatnie mieszając. Na pierwszy blat wykładamy połowę kremu, na to nakładamy drugi blat i następnie drugą część kremu rozprowadzając go również na boki. Na wierzch wylewamy drugą część
konfitury, a boki dekorujemy
płatkami migdałowymi.