Wykonanie

Ku wielkiej radości córeczek na
stole pojawiły się racuchy z
jabłkami. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie udoskonaliła tradycyjnego przepisu - po pierwsze użyłam
mąki razowej orkiszowej, po wtóre racuchy zamiast smażyć upiekłam w piekarniku. Może ktoś powiedzieć, że to raczej bułeczki niż racuchy, ale co mi tam! Wyszły pyszne i szybko zniknęły ze stołu...Składniki:2 szkl
mleka roślinnego3 szkl
mąki orkiszowej razowej20 dag świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru nierafinowanego2 łyżki
syropu klonowego2
jajka2 łyżki
oleju z pestek
winogronszczypta
soli5-6 małych
jabłekprzypraw: po szczypcie
cynamonu,
kardamonu,
anyżu i
imbiruZaczęłam od przygotowania zaczyny
drożdżowego -
drożdże wkruszyłam do kubeczka, dodałam
cukier i trochę
mleka, po czym wmieszałam tyle
mąki by otrzymać konsystencję gęstej
śmietany. Odstawiłam do wyrośnięcia.Pozostałe
mleko wymieszałam z
jajkami i
olejem, dodałam
syrop klonowy, szczyptę
soli oraz
mąkę,
przyprawy i wyrośnięty zaczyn. Po wyrobieniu odstawiłam do wyrośnięcia na ok. 1h.Po godzinie dodałam do ciasta pokrojone w plasterki
jabłka.Porcje ciasta (ok. 1 łyżki) wykładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy, by racuchy nie posklejały się. Wstawiałam na ok. 5-7 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, po czym obracałam i ponownie wstawiałam do piekarnika, tym razem na 2-3 minuty.Po wyjęciu z piekarnika obsypywałam racuchy
cukrem pudrem (zmieliłam
cukier nierafinowany).