ßßß Cookit - przepis na Pieczone racuchy z jabłkami (razowe)

Pieczone racuchy z jabłkami (razowe)

nazwa

Wykonanie

Ku wielkiej radości córeczek na stole pojawiły się racuchy z jabłkami. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie udoskonaliła tradycyjnego przepisu - po pierwsze użyłam mąki razowej orkiszowej, po wtóre racuchy zamiast smażyć upiekłam w piekarniku. Może ktoś powiedzieć, że to raczej bułeczki niż racuchy, ale co mi tam! Wyszły pyszne i szybko zniknęły ze stołu...
Składniki:
2 szkl mleka roślinnego
3 szkl mąki orkiszowej razowej
20 dag świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru nierafinowanego
2 łyżki syropu klonowego
2 jajka
2 łyżki oleju z pestek winogron
szczypta soli
5-6 małych jabłek
przypraw: po szczypcie cynamonu, kardamonu, anyżu i imbiru
Zaczęłam od przygotowania zaczyny drożdżowego - drożdże wkruszyłam do kubeczka, dodałam cukier i trochę mleka, po czym wmieszałam tyle mąki by otrzymać konsystencję gęstej śmietany. Odstawiłam do wyrośnięcia.
Pozostałe mleko wymieszałam z jajkami i olejem, dodałam syrop klonowy, szczyptę soli oraz mąkę, przyprawy i wyrośnięty zaczyn. Po wyrobieniu odstawiłam do wyrośnięcia na ok. 1h.
Po godzinie dodałam do ciasta pokrojone w plasterki jabłka.
Porcje ciasta (ok. 1 łyżki) wykładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy, by racuchy nie posklejały się. Wstawiałam na ok. 5-7 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, po czym obracałam i ponownie wstawiałam do piekarnika, tym razem na 2-3 minuty.
Po wyjęciu z piekarnika obsypywałam racuchy cukrem pudrem (zmieliłam cukier nierafinowany).
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2015/03/pieczone-racuchy-z-jabkami-razowe.html