ßßß Cookit - przepis na Wegańskie megapierniczki ;)

Wegańskie megapierniczki ;)

nazwa

Wykonanie

Pyszne pierniczki bez miodu, z dodatkiem melasy z buraka (lub jakiejkolwiek innej, ja akurat miałam taką), z mąki pełnoziarnistej (jakżeby inaczej ;). Pyszne od razu po upieczeniu, potem nieco twardawe (jak tradycyjne pierniki) - umieściłyśmy je z córeczkami w szczelnie zamkniętym pojemniku, by skruszały, ale coś mi się widzi, że nie dotrwają tego momentu :P Dzieciom w ogóle nie przeszkadza, że są na razie twarde!
Składniki (na ok 40-50 szt, w zależności od wielkości foremek):
2 szkl mąki orkiszowej razowej (używam typu 2000)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (używam bez fosforanów)
1/2 łyżeczki soli morskiej (najlepiej bez substancji zbrylającej)
1 łyżeczka cynamonu
po 1/2 łyżeczki imbiru i kardamonu
po szczypcie anyżu i gałki muszkatołowej
1/2 szkl melasy (użyłam buraczanej)
3 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki nierafinowanego cukru
3 łyżki mleka /soku jabłkowego /wody
Suche składniki wymieszałam w misce.
Melasę, olej, cukier i mleko umieściłam w garnuszku; podgrzałam, by wszystkie składniki się rozpuściły i wymieszały. Dodałam do suchych, wymieszałam i wyrobiłam.
Ciasto podzieliłam na części, które następnie rozwałkowałam na grubość ok 5mm i wykrawałam ciasteczka.
Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 11-12 minut. Po tym czasie ciasteczka były chrupiące przy brzegach, ale lekko ciągnące w środku. By były bardziej chrupiące należało je potrzymać w piekarniku 15 minut.
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2014/12/weganskie-megapierniczki.html