ßßß Cookit - przepis na Ciasto podwójnie czekoladowe z gruszkami

Ciasto podwójnie czekoladowe z gruszkami

nazwa

Wykonanie

Pyszne ciasto na chłodne dni.
Składniki (na tortownicę 23cm):
1 tabliczka gorzkiej czekolady, rozpuszczona
3-4 jajka z chowu ekologicznego
2 łyżki nierafinowanego cukru (użyłam muscovado)
1/2 szkl mleka roślinnego
2 łyżki oleju z pestek winogron /kokosowego
3-4 kopiaste łyżki mąki orkiszowej razowej (użyłam typu 2000)
szczypta soli morskiej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (użyłam bez fosforanów)
2 gruszki, obrane i pokrojone na ósemki
1 łyżka karobu (lub dobrego kakao)
sos: 1 dojrzały banan, 1-2 łyżki miodu (surowego), 1 łyżka kakao (użyłam nierafinowanego, surowego), szczypta soli morskiej
Jajka wymieszałam z mlekiem i olejem, dodałam cukier, sól, proszek do pieczenia i mąkę, a następnie wmieszałam rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę. Ciasto wylałam do wysmarowanej olejem i wysypanej mąką tortownicy. Na wierzchu ułożyłam gruszki. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut.
Przygotowałam sos - wszystkie składniki wymieszałam za pomocą blendera ręcznego. Odstawiłam.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika przestudziłam, po czym podzieliłam na kawałki. Każdą porcję polewałam sosem bezpośrednio przed podaniem.
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2014/12/ciasto-podwojnie-czekoladowe-z-gruszkami.html