Wykonanie

Pyszne ciasto na chłodne dni.Składniki (na tortownicę 23cm):1 tabliczka
gorzkiej czekolady, rozpuszczona3-4
jajka z chowu ekologicznego2 łyżki nierafinowanego
cukru (użyłam muscovado)1/2 szkl
mleka roślinnego2 łyżki
oleju z pestek
winogron /kokosowego3-4 kopiaste łyżki
mąki orkiszowej razowej (użyłam typu 2000)szczypta
soli morskiej1 łyżeczka
proszku do pieczenia (użyłam bez fosforanów)2
gruszki, obrane i pokrojone na ósemki1 łyżka karobu (lub dobrego
kakao)sos: 1 dojrzały
banan, 1-2 łyżki
miodu (surowego), 1 łyżka
kakao (użyłam nierafinowanego, surowego), szczypta
soli morskiejJajka wymieszałam z
mlekiem i
olejem, dodałam
cukier,
sól,
proszek do pieczenia i
mąkę, a następnie wmieszałam rozpuszczoną i przestudzoną
czekoladę. Ciasto wylałam do wysmarowanej
olejem i wysypanej
mąką tortownicy. Na wierzchu ułożyłam
gruszki. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut.Przygotowałam sos - wszystkie składniki wymieszałam za pomocą blendera ręcznego. Odstawiłam.Ciasto po wyjęciu z piekarnika przestudziłam, po czym podzieliłam na kawałki. Każdą porcję polewałam sosem bezpośrednio przed podaniem.