ßßß
Pyszne ciasto na chłodne dni.Składniki (na tortownicę 23cm):1 tabliczka gorzkiej czekolady, rozpuszczona3-4 jajka z chowu ekologicznego2 łyżki nierafinowanego cukru (użyłam muscovado)1/2 szkl mleka roślinnego2 łyżki oleju z pestek winogron /kokosowego3-4 kopiaste łyżki mąki orkiszowej razowej (użyłam typu 2000)szczypta soli morskiej1 łyżeczka proszku do pieczenia (użyłam bez fosforanów)2 gruszki, obrane i pokrojone na ósemki1 łyżka karobu (lub dobrego kakao)sos: 1 dojrzały banan, 1-2 łyżki miodu (surowego), 1 łyżka kakao (użyłam nierafinowanego, surowego), szczypta soli morskiejJajka wymieszałam z mlekiem i olejem, dodałam cukier, sól, proszek do pieczenia i mąkę, a następnie wmieszałam rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę. Ciasto wylałam do wysmarowanej olejem i wysypanej mąką tortownicy. Na wierzchu ułożyłam gruszki. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut.Przygotowałam sos - wszystkie składniki wymieszałam za pomocą blendera ręcznego. Odstawiłam.Ciasto po wyjęciu z piekarnika przestudziłam, po czym podzieliłam na kawałki. Każdą porcję polewałam sosem bezpośrednio przed podaniem.