Wykonanie

Przepyszna pizza!
Dynia dobrze się upiekła w krótkim czasie, bo cieniutko ją pokroiłam i dodatkowo zamarynowałam przez ok. 30 minut. Słone
oliwki złamały nieco słodki smak dyni. Wszystkie smaki podkreślił użyty w marynacie i sosie
imbir. Pewnie jeszcze nie raz ją powtórzę... :)Składniki na ciasto:1.5 szkl
mąki orkiszowej razowej (użyłam typu 2000)1 szkl
mąki razowej żytniej (użyłam typu 2000)0.5 szkl
mąki kukurydzianej (najlepiej z niemodyfikowanej
kukurydzy)0.5 łyżeczki
soli morskiej1 łyżeczka
cukru nierafinowanego25g świeżych
drożdżywodaSkładniki na sos:ok. 100g
przecieru pomidorowego (najlepiej domowego)1-2 łyżki
wody1-2 łyżki
oliwy1 łyżeczka
ziół prowansalskich1-2 ząbki
czosnku, zmiażdżonekawałek
imbiru, zmiażdżony1/2 łyżeczki
czosnku niedźwiedziegoSkładniki obłożenia:1/4 dyni hokkaido, obranej1
cebula, posiekana w
pióra, przelana wrzątkiemkilka czarnych
oliwek, pokrojonych w ćwiartkikawałek
koziego sera (ok. 50g), startego na grubych oczkachmarynata do dyni: 1 łyżka
oliwy, 1 łyżka
octu balsamicznego, 1 ząbek
czosnku (zmiażdżony), kawałek
imbiru (zmiażdżony)Zaczęłam od przygotowania zaczyny
drożdżowego -
drożdże pokruszyłam do szklanki, dodałam
cukier, które rozpuściłam w odrobinie
wody. Następnie dodałam trochę
mąki, wymieszałam i odstawiłam by
drożdże ruszyły (na 10-20 minut, w zależności od temperatury otoczenia).W dużej misce wymieszałam wszystkie rodzaje
mąki, dodałam
sól, a następnie dodałam zaczyn
drożdżowy,
oliwę i taką ilość
wody by powstało elastyczne, niezbyt twarde ciasto. Zagniotłam i odstawiłam ciasto przykryte lnianą ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.W trakcie wyrastania ciasta przygotowałam sos, mieszając wszystkie potrzebne składniki.
Dynię pokroiłam w cienkie paski za pomocą obieraczki, wymieszałam ją z marynatą i odstawiłam do lodówki.Gdy ciasto wyrosło przełożyłam je na blachę, posmarowałam sosem, posypałam
startym serem, a następnie obłożyłam zamarynowaną
dynią,
cebulą oraz
oliwkami. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 17 minut.