ßßß Cookit - przepis na Warzywa w cieście z sosem jogurtowo-czosnkowym

Warzywa w cieście z sosem jogurtowo-czosnkowym

nazwa

Wykonanie

Miałam ochotę na coś innego, czego w naszym domu za często nie jemy. Zrobiłam dla nas warzywa w cieście naleśnikowym, smażone na maśle sklarowanym. Czerwony kolor zawdzięczają pieczonym burakom. Warzywa podałam z dość ostrym sosem jogurtowo-czosnkowym, z dodatkiem cebulki dymki. Bardzo smaczne :)
Składniki (na duży talerz pełen warzywek ;):
1 mały brokuł, podzielony na mniejsze części i ugotowany na parze
1 cebula, pokrojona w pióra i spażona wrzątkiem
2-3 małe buraczki, upieczone i pokrojone w paski
ciasto naleśnikowe: 2 jajka (najlepiej z chowu ekologicznego), mąka orkiszowa razowa (użyłam typu 2000), 3-4 łyżki oleju, woda (w ilości, by powstało niezbyt rzadkie ciasto naleśnikowe), szczypta soli morskiej
sos jogurtowo-czosnkowy: ok. 250ml jogurtu naturalnego, 2-3 ząbki czosnku (zmiażdżone), 1 cebulka dymka (drobno posiekana), sól morska
masło sklarowane do smażenia
Przygotowałam ciasto naleśnikowe, z którym następnie wymieszałam warzywa. Nabierałam nieduże porcje łyżką i smażyłam na sklarowanym maśle. Po zdjęciu z patelni przekładałam je na chwilę na talerz pokryty ręcznikiem papierowym, by nie były zbyt tłuste.
Podałam z sosem jogurtowo-czosnkowym (którego wszystkie składniki po prostu wymieszałam).
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2014/05/warzywa-w-ciescie-z-sosem-jogurtowo.html