Wykonanie
Miałam ochotę na coś innego, czego w naszym domu za często nie jemy. Zrobiłam dla nas warzywa w cieście naleśnikowym, smażone na
maśle sklarowanym. Czerwony kolor zawdzięczają pieczonym
burakom. Warzywa podałam z dość
ostrym sosem jogurtowo-czosnkowym, z dodatkiem
cebulki dymki. Bardzo smaczne :)Składniki (na duży talerz pełen warzywek ;):1 mały
brokuł, podzielony na mniejsze części i ugotowany na parze1
cebula, pokrojona w
pióra i spażona wrzątkiem2-3 małe
buraczki, upieczone i pokrojone w paskiciasto naleśnikowe: 2
jajka (najlepiej z chowu ekologicznego),
mąka orkiszowa razowa (użyłam typu 2000), 3-4 łyżki
oleju,
woda (w ilości, by powstało niezbyt rzadkie ciasto naleśnikowe), szczypta
soli morskiejsos jogurtowo-czosnkowy: ok. 250ml
jogurtu naturalnego, 2-3 ząbki
czosnku (zmiażdżone), 1
cebulka dymka (drobno posiekana),
sól morskamasło sklarowane do smażeniaPrzygotowałam ciasto naleśnikowe, z którym następnie wymieszałam warzywa. Nabierałam nieduże porcje łyżką i smażyłam na sklarowanym
maśle. Po zdjęciu z patelni przekładałam je na chwilę na talerz pokryty ręcznikiem papierowym, by nie były zbyt tłuste.Podałam z
sosem jogurtowo-czosnkowym (którego wszystkie składniki po prostu wymieszałam).